Home / Hardware Reviews / Muis Reviews / Review: Roccat Tyon gaming muis

Review: Roccat Tyon gaming muis

>Op Gamescom 2014 hebben wij van Entert1 al een voorproefje op de nieuwe muis van Roccat gekregen. De Tyon is ontworpen voor multi-vehicle action / shooter games, wij stellen de proef op de som met de Roccat Tyon.

De Tyon van Roccat is absoluut een one-of-a-kind muis, bijzonder is de plaatsing van de knoppen en een analoge stick bij de duim. Maar werkt dit wel praktisch en hoe werkt dit nou in de praktijk? Ik nam de muis in gebruik voor gaming maar ook onder de kantooruurtjes!

ROCCAT-Tyon_front

Unboxing

Het unboxen van Roccat producten voelt ondertussen al heel vertrouwd aan. Ook de Tyon zit weer netjes in de welbekende verpakking die Roccat gebruikt voor zijn muizen. In de box vinden we naast de Tyon, het vertrouwde instructieboekje.

 

Design

Zoals ik al eerder meldde, het design van de Tyon is zeer bijzonder en oogt wat futuristisch. Maar als je beter kijkt en de extra functieknoppen weg denkt dan hebben we daar de bassis voor Roccat zijn Kone.  De vorm van zowel de Tyon als de Kone lijken identiek en dat is zeker geen minpunt, het is een goede basis voor een nieuwe gaming muis. Wel heeft de Tyon enkele tweaks gehad waaronder led verlichting rondom de muis, in het scrol-weel en natuurlijk een lading functieknoppen en een analoge stick (de X-Celerator). Ook is de soft-touch op de muis weer aanwezig en een solide kabel en USB stekker.

Roccat Tyon Top

Functieknoppen

Waar ik altijd blij van word zijn functieknoppen bij het duimvlak, de Tyon heeft twee goedgeplaatste knoppen met daarboven de X-Celerator analoge stick. Zowel de twee knoppen op het duimvlak als de X-Celerator zijn daar goed en makkelijk bereikbaar. Voorop de muis bevinden zich vier functieknoppen, twee links en twee rechts van de standaard muisknoppen. Dit geeft de wat bijzondere look aan de Tyon, de “vin” achterop maakt deze bijzondere look helemaal af. Deze vin kan je naar links en rechts klikken waardoor je met twee simpele bewegingen nog twee functies aan deze knoppen kan binden.

Toch is de bereikbaarheid van deze vin en de knoppen bovenop de muis enigszins minder en voelt onwennig aan. Het idee is dat je met de wijs- en middelvinger de vin naar links of rechts drukt, dit is wel wat onhandig zeker in de hitte van de strijd. En ook voor de vier functieknoppen bovenop de muis benodigen enige oefening deze goed te gebruiken, zo zal je de jouw vingers van de standaard linker en rechter muisknop moeten halen om de andere knoppen te kunnen bereiken. Je zal jouw hand dat in wat onnatuurlijke hoeken moeten bewegen, en zeker in het begin is dat wat vervelend.

roccat_tyon_X-Celerator

In gebruik

De Tyon heb ik enkele weken zowel op kantoor als tijdens gamingsessies gebruikt en de muis bewijst zich wel op beide fronten. De feel van de Tyon is super goed, de muis is comfortabel en biedt de hand voldoende steun voor intensief gebruik. De Tyon geeft ondersteuning aan de gehele palm van je hand en de duim. Dit is nogal belangrijk want ik zal niet de enige gamer zijn die naast 8 uur overdag op kantoor ook thuis nog wat uurtjes achter een computer zit. Typerend is ook de prima precisie van de Tyon die we ondertussen wel kunnen verwachten van elke muis die Roccat produceert.

Het bijzondere aan de Tyon is de analoge stick bij de duim, dit is ideaal om bepaalde functies te doseren. Denk aan gas geven of het het omhoog en omlaag sturen van een fight jet in Battlefield. Daarnaast heeft de Tyon voldoende functieknoppen, al heb ik wat moeite met de vier knoppen bovenop de muis, het blijft lastig deze te bereiken zonder mijn vingers te veel te moeten verplaatsen. Het is dan ook handig dat ze er zijn, maar eerder voor minder belangrijke functies. Je wil een granaat bijvoorbeeld zo snel mogelijk kunnen gooien en het verplaatsen van je vingers kost toch weer wat tijd.

Roccat Tyon vs Kone XTD

Software

Veel woorden zal ik niet vuil maken aan de software die Roccat die eigenlijk gewoon prima werkt. Ook voor de Tyon zijn er uitgebreidde instellingen beschikbaar voor het installen van de functieknoppen, Roccat Talk en de Easy-Shift feature van Roccat. De kleuren van de Leds zijn eenvoudig aan te passen in ontelbaar veel kleuren en ook het nogal intressante Roccat R.A.D. is weer aanwezig. Wat wel helaas nog steeds mist is een centraal stukje software dat al jouw Roccat hardware kan beheren. Roccat groeit nog steeds en eigenlijk verwacht ik een applicatie als dit binnenkort te zien, ook de website van Roccat is flink op de schop gegaan en verbeterd. Ik zeg, to be continued!

Trouwens, hou onze webpage en natuurlijk Facebook in de gaten want wij geven binnenkort zo’n dikke Tyon weg!

Op Gamescom 2014 hebben wij van Entert1 al een voorproefje op de nieuwe muis van Roccat gekregen. De Tyon is ontworpen voor multi-vehicle action / shooter games, wij stellen de proef op de som met de Roccat Tyon. De Tyon van Roccat is absoluut een one-of-a-kind muis, bijzonder is de plaatsing van de knoppen en een analoge stick bij de duim. Maar werkt dit wel praktisch en hoe werkt dit nou in de praktijk? Ik nam de muis in gebruik voor gaming maar ook onder de kantooruurtjes! Unboxing Het unboxen van Roccat producten voelt ondertussen al heel vertrouwd aan. Ook…

Overzicht Reviews

Design - 8.5
Kwaliteit - 9
Comfort - 10
Functionaliteit - 9
Software - 8

8.9

Opsomming: Roccat zet een bijzonder model gamingmuis neer met de Tyon, vooral de analoge X-Celerator knop is zeer innoverend. De Tyon heeft dan absoluut een eigen publiek en doelgroep al zou ikzelf de Tyon niet snel als vaste muis nemen met de alternatieven die al bestaan. Mogelijk dat de X-Celerator later op andere modellen muizen van Roccat terug zal komen, maar de inzetbaarheid van deze knopt beperkt zicht tot een beperkt aantal games die zich er voor lenen. De kwaliteit en het comfort van de Tyon zijn opnieuw hoog zoals we dat van Roccat vaak zien. Hiermee is de nieuwe gaming hardwaregigant lekker op weg en ik ben dan ook heel erg benieuwd naar de andere nieuwe hardware die Roccat eind 2014 op de Gamescom presenteerde.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
9

Over Jack Spoor

Al van jongs af aan gaan mijn intresses voornamelijk uit naar games, computers en hardware. Ik blijf zelf graag up to date en ben het liefst overal als eerste bij. Niet geheel raar dat ik nu al geruime tijd als editor te vinden ben op zowel Entert1 als Gadgetgear.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*