Home / Hardware / Muizen / Review: Razer Basilisk (Gaming Mouse)

Review: Razer Basilisk (Gaming Mouse)

>De basilisk, misschien een bekende naam als je fantasy kenner bent? Een grote slangachtige draak die bijvoorbeeld in Harry Potter voorbij kwam. Een naam die past bij het logo, maar niet per se bij de muis. Of is het meer een wolf in schaapskleren? Je leest het hier!

Razer beweert dat de Basilisk innoveert in de first-person-shooter gamingmuizen, met een nieuwe nieuwe knop en een manier om de gevoeligheid van het scrollwiel aan te passen. Benieuwd of dit muisje je 65.- euro waard is? De Basilisk lijkt veel op andere Razer-muizen omdat deze een slank, zwart lichaam heeft met twee slanke centrale knoppen en een Razer-logo op de palm. Dat zien we eigenlijk wel bij alle Razrers. De Basilisk heeft wel wat verschillen.

De Basilisk valt op omdat deze muis er minder ‘gamy’ uitziet, maar daarintegen er wel enorm uitspat qua prestaties. Functie boven de vorm, dus. En wat is die uitstekende duimsteun en een verwijderbare hendel direct naast de duimknoppen. Ai! Beslist niet de mooiste, maar hoe voelt het? De trigger aan je muis is iets wat we nog niet eerder zagen.  Naast twee gewone duimknoppen en een enorme duimsteun heeft de Basilisk een kleine trigger die een DPI-verlagende sluipschuttermodus activeert. De Basilisk is niet de enige muis met deze functie, maar hij is de eerste die echte trigger/hendel gebruikt in plaats van een knop.

Hoewel de trigger er niet mooi uitziet en uitsteekt in een nogal schokkende hoek, is het ongelooflijk eenvoudig te gebruiken. Een lichte aanraking kan het activeren of deactiveren, en je hoeft niet de duim van zijn standaardlocatie te halen. Je kunt zelfs kiezen om paddles uit te schakelen, afhankelijk van waar je je duim wilt houden. De trigger is niet echt mooi, maar het klaart de klus efficiënter dan elke sniperknop die ik ooit heb gezien.

Dit is de trigger!

Verder is de Basilisk een vrij standaard gaming-muis, compleet met een linkerknop, een rechterknop, een klikbaar scrollwiel, twee knoppen onder het wiel en twee duimknoppen. Elk is volledig programmeerbaar en elk is gemakkelijk te bereiken. De enige andere ongebruikelijke functie is een schuifknop op de onderkant van de muis om de weerstand van het scrollwiel aan te passen! Dat is superfijn! Ik heb er direct gebruik van gemaakt om de stroefheid iets aan te passen voor het dagelijkse scrollwerk.

Kenmerken

De Basilisk werkt op de Razer Synapse 3.0-software. Door te downloaden kun je alles aanpassen aan je muis. Mijn oog valt direct op het woord: HyperShift. Hiermee kunnen gebruikers een geheel nieuwe reeks opdrachten op de muis programmeren, die beschikbaar komen wanneer hij een bepaalde knop ingedrukt houdt, bijvoorbeeld de trigger.

Op zich een niet nieuwe tool, met een nieuwe naam en vormgeving. Razer had het al eerder en Rocat bijvoorbeeldn Easy-Shift.  Het gebruiken is net zo eenvoudig als het klinkt. Je programmeert een knop om de HyperShift in te schakelen en wijst vervolgens een tweede opdracht toe aan iedere andere knop op de muis. De functie is weliswaar een niche, maar het is eenvoudig te programmeren en werkt nauwkeurig. Wat kunnen verder met de Synapse 3.0-software? DPI instellingen uiteraard, het synchroniseert met andere Razer-producten en je kunt de Basilisk aanpassen qua RGB-achtergrondverlichting. Het is allemaal aantrekkelijk en eenvoudig te programmeren.

Prestatie

Razer brengt de Basilisk op de markt als een FPS-muis, dus mijn aandacht ging vooral naar de trigger.  Werkt het? Als ik mijn richtproces moest vertragen en iedere seconde en precieze telt? Destiny 2 en Wolfenstein 2 voelen prima met de Basilisk. De trigger werkt perfect en het comfort van de muis is echt merkbaar. Je zou de muis, als je een goed geheugen hebt 🙂 ook als MMO muis kunnen inrichten. Door de Hypershift functie kun je namelijk totaal 16 toetsen gebruiken. Maar dat maakt het wel iets ingewikkeld.

 

Conclusie

De Razer Basilisk is één van de eerste game muizen die precies omgekeerd is dan eerdere muizen. Qua design is het vrij basis en neutraal, qua comfort is het ideaal. Daarnaast doet de sniper trigger aan je muis echt waarvoor het bedoelt is. Preciezer met een kleine aanraking een schot geven. Gaaf! Het tandwieltje aan de onderkant zorgt dat je scroller iets minder stroef draait en dat voelt fijn. Pas het aan na eigen keuze! Kortom, als de Basilisk representatief is voor wat Razer kan doen als het zijn verbeeldingskracht gebruikt, dan wil ik graag zien welke andere genres de hardware-veteraan misschien zal aanpakken.

 

 

 

 

De basilisk, misschien een bekende naam als je fantasy kenner bent? Een grote slangachtige draak die bijvoorbeeld in Harry Potter voorbij kwam. Een naam die past bij het logo, maar niet per se bij de muis. Of is het meer een wolf in schaapskleren? Je leest het hier! Razer beweert dat de Basilisk innoveert in de first-person-shooter gamingmuizen, met een nieuwe nieuwe knop en een manier om de gevoeligheid van het scrollwiel aan te passen. Benieuwd of dit muisje je 65.- euro waard is? De Basilisk lijkt veel op andere Razer-muizen omdat deze een slank, zwart lichaam heeft met twee slanke…

Overzicht Reviews

Looks
Comfort
Prestaties

Cijfer: 8

Opsomming: Comfort en precisie! Vergeet de looks of houd er van.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
82

Over jeroen

Jeroen: Redacteur op het gebied van Games, Gadgets en alles wat in en rond de keuken te vinden is.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*