Home / Hardware Reviews / Audio Reviews / Review: Kave XTD 5.1 Digital

Review: Kave XTD 5.1 Digital

>De eerste week van dit jaar kondigde Roccat een serie nieuwe producten aan waaronder een muis, een toetsenbord en de Kave XTD 5.1 Digital. Bij Entert1 kregen we de gelegenheid om deze nieuwe headset even aan de tand te voelen!

In totaal komt Roccat met drie nieuwe modellen headsets op de markt in de Kave XTD serie. Zo is er één versie met stereo geluid, één analoge 5.1 headset en de Kave 5.1 Digital die nu natuurlijk het onderwerp van de review is! De Kave XTD 5.1 Digital is het nieuwe vlaggenschip op het gebied van Roccat’s headsets.

roccat-kave_xtd_persp_top

Unboxing

De box van de Kave heeft weer het opvallende design dat we bij Roccat tegen komen, met de afgeschuinde hoek aan de rechter zijde. Aan de rechter kant kunnen we door het doorzichtige venster de  headset zien en aan de linker kant zie we de ‘remote control’ van deze headset. Zoals we gewend zijn bij Roccat is software altijd te downloaden op internet en niet meegeleverd bij het product, zo ben je altijd direct in bezit van de laatste versie van de software. Toch heeft Roccat ervoor gekozen om bij de Kave XTD een schijfje te doen met de driver, de handleiding en nog wat leuke dingen van Roccat zoals wallpapers.

 

Design

De Roccat Kave komt volledig in het zwart met blauwe leds op de remote control en bij de microfoon. De headset op zich is mat zwart met glimmende accenten, de remote control daarintegen is volledig glimmend. Om het 5.1 geluid in de headset te kunnen produceren heeft Roccat in elke cup drie drivers onder een hoek van 12° geplaatst.

Opvallend is dat de grote headset erg licht is wat zeer prettig is tijdens het dragen. De hoofdband is gemakkelijk te stellen en heeft zachte schuimkussentjes voor comfort. De oorkussen van de headset zijn wel wat hard maar zit toch prettig op het hoofd, daarbij sluiten ze ook erg goed af zodat je de wereld om je heen even niet kan horen. De lange microfoon is erg flexibel, mocht de headset een keer vallen dan zal je microfoon niet spontaan afbreken. Ook is de microfoon eenvoudig af te nemen door deze gewoon los te trekken. Samengevat eigenlijk een prima en functioneel design.

ROCCAT-Kave_XTD_side_left

Gebruik

De Kave XTD is goed aan te passen aan het hoofd, door zijn lage gewicht, het schuim op de hoofdband en de oorkussen zit de headset dan ook erg prettig. De oorkussen voelen in de eerste instantie wel wat hard aan maar de headset is prima uren lang te dragen zonder dat deze gaat knellen of voor pijnlijke plekken zorgt. Eigenlijk is er verder niet veel meer te zeggen dat Roccat het erg goed heeft gedaan met de nieuwe Kave XTD.

Wat een ontzettende uitblinker is van deze headset, is de remote control die in het snoer is verwerkt. In deze remote control bevindt zich een geluidskaart die de taken overneemt van je on-board geluidskaart. Het aansluiten van de Kave XTD geeft je direct toegang om al je audio te kunnen regelen via slechts één console die op je bureau staat. Om even bij het begin te beginnen ga ik even alle functie knoppen af die er op de remote te vinden zijn. Voorop hebben we een knop om de telefoon op te nemen, ja inderdaad, en een knop om de microfoon te kunnen muten. Dan zit er bovenop de niet te missen volume knop met net daarvoor een indicator van het volume. Dan achter de volume knop hebben we nog een drietal knoppen, movie, channel en speakers.

remote

De remote control heeft achteraan een viertal aansluitingen om een 5.1 geluidsset te kunnen aansluiten. Schakelen tussen je speakers en de Kave XTD gaat dan eenvoudig via de knop ‘speakers’ op de remote control. Normaal gesproken zal je moeten schakelen via Windows door rechts te klikken op het luidsprekertje en daar te wisselen van afspeelapparaat. Veel games moet je dan ook opnieuw opstartten of de instellingen wijzigen om zo het geluid te kunnen schakelen tussen apparaten. Door deze handige remote gaat dit door slechts één druk op de knop. Het niveau van je digitale 5.1 surround is ook te regelen via je remote control, dit doe je door op de knop ‘channel’ te drukken,  één van de woorden boven de volume balk zal oplichten en het volume hiervan is dan te regelen met de grote knop. Met de knop ‘movie’ schakel je tussen film geluid en je standaard setting voor bijvoorbeeld games, ook erg handig.

 

ROCCAT_KaveXTD_02

Met een multifunctionele remote bedoel ik ook echt multifunctioneel, de remote beschikt namelijk over een heuse bluetooth verbinding zodat je jouw telefoon kan pairen met de remote. Wanneer je gebeld wordt zal je dit kunnen horen op je headset en is het inkomende gesprek ook aan te nemen met slechte één druk op de knop van de remote. Het computer geluid zal gedempt worden zodat je een normale conversatie kan houden via je headset en ondertussen kan je gerust verder kan gamen. Wanneer je telefoon en de remote van de Kave XTD zijn verbonden zal er een blauw bluetooth logo gaan branden net onder de volume indicator.

 

Kwaliteit

Eerst was ik wel wat sceptisch over het geluid dat de Kave XTD produceerde. Dat was voordat ik ontdekte dat er een equalizer aanwezig was in de software voor de Kave XTD, daarbij zijn er al acht presets voor de equilizer en kan je die van jezelf ook opslaan. In principe kwam ik prima uit de voeten met de aanwezige presets, het is aan jouw om uit te zoeken welke preset je het prettigste vindt of je kan er zelf één maken en opslaan. De 5.1 Kave is er natuurlijk op gemaakt om surround geluid te produceren, in games als shooters is dit een groot voordeel. Je hoort precies waar je tegenstanders vandaan komen en waar er precies geschoten wordt. Maar ook bij het kijken van films is het geluid van de Kave erg goed.

Specificaties

 

Kave Sound Console 2

 

Kave XTD sound console

Niet al het geluid komt natuurlijk even mooi uit met de 5.1 surround modus, via de Roccat software is de headset ook op stereo te zetten. Maar de Kave XTD sound console heeft nog veel meer features te bieden. Zoals ik al eerder opmerkte is er een equilizer aanwezig met een aantal presets, maar ook handige features als Dynamic Bass, Brilliant Audio en Incoming Voice Clarity.  Dynamic Bass kan je het basgeluid flink aanpassen, persoonlijk was ik al tevreden met het basgeluid met de ‘electro’ preset van de equalizer. Brilliant audio laat je de treble aanpassen en Incoming Voice Clarity verduidelijkt stemmen van mensen op bijvoorbeeld teamspeak. Nog een grappige feature die ik tegenkwam is de Xear Magic Voice, dit is een voice changer die jouw stem via de microfoon aanpast in die van een monster of een rubber eendje. Erg leuk maar voor de rest geen ontzettende meerwaarde voor de headset zelf.

 

Kave Sound Console 1

 

De Roccat Kave XTD 5.1 digital is voor een nette €169,99 te krijgen. Een mooie prijs voor een headset met prima kwaliteit en ontzettend goede functionaliteit.

 

Meer over Roccat

 

De eerste week van dit jaar kondigde Roccat een serie nieuwe producten aan waaronder een muis, een toetsenbord en de Kave XTD 5.1 Digital. Bij Entert1 kregen we de gelegenheid om deze nieuwe headset even aan de tand te voelen! In totaal komt Roccat met drie nieuwe modellen headsets op de markt in de Kave XTD serie. Zo is er één versie met stereo geluid, één analoge 5.1 headset en de Kave 5.1 Digital die nu natuurlijk het onderwerp van de review is! De Kave XTD 5.1 Digital is het nieuwe vlaggenschip op het gebied van Roccat's headsets. Unboxing De box van de…

Overzicht Reviews

Design
Geluid
Comfort
Functionaliteit
Prijs-kwaliteitsverhouding

Opsomming: De Roccat Kave XTD is een headset die veel comfort biedt en een prima geluidskwaliteit. Het design past volledig binnen de stijl van Roccat en dat is leuk als je graag alles uniform wil hebben met je andere Roccat hardware. Waar deze headset in uitblinkt is de functionaliteit, daarom ook een dikke 5 sterren score op dit gebied.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
92

Over Jack Spoor

Al van jongs af aan gaan mijn intresses voornamelijk uit naar games, computers en hardware. Ik blijf zelf graag up to date en ben het liefst overal als eerste bij. Niet geheel raar dat ik nu al geruime tijd als editor te vinden ben op zowel Entert1 als Gadgetgear.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*