Home / Hardware / Audio / Review: Plantronics BackBeat 500

Review: Plantronics BackBeat 500

>Er zijn op entert1.nl al meerdere keren gaming-headsets van Plantronics de revue gepasseerd. Plantronics heeft ons al meerdere malen voorzien van een headset uit de RIG serie. Allen, zo is gebleken, waren dit headsets waarmee je tijdens je game-sessies voorzien bent van prima voer voor de gehoorgang. Vandaag testen wij de Plantronics BackBeat 500. Een headset die niet gemaakt is om mee te gamen. Deze headset zou geschikt moeten zijn om jouw favoriete muziek me af te spelen en door de bass tube-technologie zou hij in staat zijn diepe bastonen aan je gehoorgang af te leveren. Lekkere headset voor je favoriete tunes? Of kunnen we het voortaan beter bij de gaming-broertjes houden?

Constructie

De belangrijkste eisen aan de constructie van een muziek-headset is naar mijn mening dat de headset stevig is. Mijn headset slingert altijd ergens rond in mijn huis en wordt om deze reden ook wel eens over het oog gezien. Om bestand te zijn tegen enig misbruik is het belangrijk dat de de delen die niet buigen stevig genoeg zijn om niet te breken, en de delen die wel moeten buigen flexibel, met hetzelfde doel. De Backbeat 500 voldoet aan deze eisen.

De hoofdband is voldoende flexibel en de uitschuifbare poten die de oorschelpen aan de hoofdband verbinden zijn geheel van metaal gemaakt. Deze poten zijn van dik metaal en buigen niet met de hoofdband mee. De poten zijn hierdoor bijzonder hufter-proof en deze zal je bij normaal gebruik niet snel buigen, en zeker niet breken. Op het eerste oog een groot pluspunt ten opzichte van andere headsets waarbij vaak juist dit het zwakste punt is. De hoofdband is voorzien van een zacht kussen zodat de headset geen irritatie bovenop de schedel veroorzaakt. De schelpen zijn on-ear en vallen door het geringe formaat op de oren,  niet er overheen. De schelpen zijn voorzien van zachte kussens die met kunstleer zijn bekleed. De schelpen zijn op de onderzijde voorzien van een micro-USB en een analoge 3.5mm ingang. Hiernaast zitten knoppen voor in- en uitschakeling, volume en een knop om een telefoongesprek op te nemen of te verbreken.  De knoppen waarmee je je muziek kan pauzeren of een nummer kan skippen zijn aan de buitenzijde van de linkeroorschelp geplaatst. Lekker groot en bijzonder makkelijk te vinden!

De ingebouwde accu maakt het mogelijk om maar liefst 18 uur van deze headset gebruik te maken voordat deze aan de oplader aangesloten moet worden. Toch is het gewicht van de headset gering gebleven. Met 155 gram is hij zelfs erg licht. Andere headsets met ingebouwde accu gaan al snel naar een gewicht van 200 gram. En dikwijls hier overheen.

Design

De Plantronics BackBeat 500 heeft een bijzonder bescheiden design. De hoofdband is smal, evenals de poten waar de oorschelpen aan bevestigd zitten. De on-ear schelpen zijn van normaal formaat. De asgrijze afwerking van de headset maakt hem erg neutraal van uiterlijk. De knoppen zijn netjes weggewerkt en ondanks dat het materiaal van de linkeroorschelp door het integreren van onder andere de play/pauze knop anders is dan die van de rechteroorschelp zien deze er op het oog identiek uit.

Geluid

De Blackbeat heeft zoals eerder gezegd on-ear oorschelpen met een kunstleren kussen. Doordat de oorschelp direct op het oor zit en je oor wordt afgeschermd door de kunstlederen bekleding wordt het ingevingsgeluid enigszins gedempt. Door de zogenaamde bass tube-technologie zou de headset diepe bastonen kunnen weergeven. Klinkt allemaal erg mooi. Maar in het echt merk ik daar eigenlijk niet zo heel erg veel van. Ja het geluid is prima. Maar is er te spreken over een headset die bass-liefhebbers op de knieën krijgt zoals dit bijvoorbeeld met de Sony MDR serie het geval is? Nee, zeker niet!

Begrijp me niet verkeerd. De geluidskwaliteit dat de BackBeat 500 produceert is zoals je deze van een muziek-headset mag verwachten. De hoge tonen komen prima tot zijn recht en de bass is voldoende aanwezig. Het geluid is goed gebalanceerd en zal je, met name als je veel luistert naar akoestische muziek qua audio niet teleurstellen.

Comfort

Zoals eerder genoemd is de BlackBeat 500 voorzien van zachte oorkussen en dito hoofdband. Samen met het vedergewicht van slechts 155 gram had ik op het gebied van comfort erg hoge verwachtingen van deze Plantronics headset. Maar laat dit nou net het gebied zijn waarop Plantronics een aantal serieuze steken laat vallen. Laat ik beginnen te noemen dat deze headset de broer is van de BlackBeat 500FIT. Een headset gemaakt voor sporters en andere actievelingen. De constructie van de BlackBeat 500 en de BlackBeat 500FIT is identiek, echter is de FIT versie beter bestand tegen zweet en andere druipsels. Ik kan begrijpen dat je een headset gemaakt voor sportievelingen, vanwege mogelijke horten en stoten, lekker stevig op de schedel wil bevestigen. Strak vastzetten dus! Maar bij deze BlackBeat 500 is dat totaal niet nodig. De headset heeft door zijn zeer geringe gewicht bij de minder sportieve gebruiker heel weinig nodig om stevig op je hoofd te blijven zitten.

Daarnaast zijn de oorschelpen enigszins omhoog te kantelen maar niet naar onderen. Het resultaat is dat de oorschelp niet evenwijdig aan je schedel te kantelen is. Er is wel rondom contact met je oor, maar de druk die de headset door de te strakke hoofdband op de schedel uitoefent wordt hierdoor ook nog eens volledig op de onderzijde van de oorschelpen geplaatst. Het gevolg is dat dit punt onder aan het oor al veel te snel niet meer comfortabel aanvoelt. Doodzonde!

Conclusie

Op het eerste oog heeft deze BlackBeat 500 alles in huis om een uitstekende headset te vormen. Zeker voor een instapmodel! Er is gebruik gemaakt van hoogwaardige materialen. Het gewicht is met 155 gram extreem laag. De bedieningsknoppen zijn makkelijk te vinden en de batterij gaat maar liefst 18 uur aan één ruik door. Het is juist door al deze pluspunten extra jammer dat deze headset ergonomisch niet klopt. Het is een mooi idee dat deze headset in theorie 18 uur aaneengesloten op mijn hoofd dienst kan doen. Maar ik weet inmiddels dat dat in de praktijk helaas never gaat gebeuren.

Er zijn op entert1.nl al meerdere keren gaming-headsets van Plantronics de revue gepasseerd. Plantronics heeft ons al meerdere malen voorzien van een headset uit de RIG serie. Allen, zo is gebleken, waren dit headsets waarmee je tijdens je game-sessies voorzien bent van prima voer voor de gehoorgang. Vandaag testen wij de Plantronics BackBeat 500. Een headset die niet gemaakt is om mee te gamen. Deze headset zou geschikt moeten zijn om jouw favoriete muziek me af te spelen en door de bass tube-technologie zou hij in staat zijn diepe bastonen aan je gehoorgang af te leveren. Lekkere headset voor je…

Overzicht Reviews

Constructie - 80%
Design - 70%
Geluid - 70%
Comfort - 40%

65%

Eindscore

Opsomming: Het geluid van de BlackBeat 500 is prima. Helaas is de headset qua ergonomie identiek aan zijn FIT-broertje. Dit komt de pasvorm en comfort niet ten goede. De headset zit te strak en de oorschelpen verdelen de hoge druk niet gelijkmatig op je oren.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
65

Over Michiel Schuur

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*