Home / Hardware / Audio / Review: Logitech G231 Prodigy Gaming Headset

Review: Logitech G231 Prodigy Gaming Headset

>Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van de games Call of Duty WWII en Gran Turismo Sport. Beide games krijgen het voor elkaar om de gameplay realistisch op mijn beeldscherm te weergeven. Visueel. Als ik het geluid net zo evenarend wil ervaren moet ik het volume helemaal omhoog draaien en heb ik binnen de kortste keren ruzie met mijn buren aan weerskanten. Een mooie oplossing hiervoor is een gaming headset. Realistisch geluid om je game-ervaring nog beter te maken. Althans, dat is de theorie. GadgetGear test de Logitech G231 Prodigy Gaming Headset.

Als ik denk aan een gaming headset, dan denk ik aan zijdelings ontploffende granaten terwijl de kogels lang mijn oren vliegen, langsdonderende rupsvoertuigen en levensecht klinkende overscherende straaljagers. Ik denk aan de jankende V8 van onze Max in Monaco en de schreeuwende Mercedes AMG GT3 tijdens de 24 uur van Spa!

Logitech

Opgericht in het jaar 1981 en met kantoren in Silicon Valley, Hongkong en Tokyo is Logitech en echte tech-giant. Het begon allemaal met de ontwikkeling van de computermuis. Iets wat in het jaar 1981 een revolutionaire manier was om je computer te besturen. Het bedrijf werd wereldleider op het gebied van deze bedrade knaagdieren en is nooit opgehouden met het innoveren van nieuwe producten. Tegenwoordig zijn de producten van Logitech ruim vertegenwoordigd in huishouden overal ter wereld. Muizen, toetsenborden, controllers en luidsprekers, allemaal ontworpen met hetzelfde doel: comfortabeler, productiever en handiger.

Constructie

De Logitech G231 Prodigy voelt lekker stevig aan. De hoofdband is lekker breed en de schuivers waarmee je de headset aan de omtrek van je schedel kan aanpassen zijn van metaal gemaakt.  De twee scharnieren die het mogelijk maken om de oorschelpen te draaien zijn van kunststof gemaakt. Mocht je te lomp omgaan met deze Logitech Headset, dan is dit zoals op vrijwel elke headset het punt waar hij als eerste zal breken. Maar wie gaat er dan ook op zijn headset zitten? 😉

De headset is voorzien van een niet los te koppelen omvlochten audiokabel van twee meter lang. Lang genoeg, ook voor de PC-gamers onder ons zonder een audio-plug in hun toetsenbord. Op borsthoogte is de kabel voorzien van een een bedieningspaneel waarop je het volume kan aanpassen en de microfoon kan in- en uitschakelen. Ik vind het jammer dat de audiokabel niet is los te koppelen van de behuizing. Ondanks dat de kabel door de gevlochten draad minder kans heeft op een kabelbreuk, maakt een breuk in de kabel je headset onbruikbaar. De microfoon is bevestigd aan de linker oorschelp. Mocht je de microfoon niet nodig hebben, dan is deze omhoog te klappen zodat deze evenwijdig aan de oorschelp omhoog loopt. De microfoon is gemaakt van zacht kunststof en doordat deze goed buigbaar is kan je deze perfect voor de mond positioneren.

Uiterlijk

De Headset heeft een mat grijze afwerking met om de oorschelpen en in de hoofdband wat speelse oranje accenten. De Prodigy is ook te krijgen in een grijs/blauwe kleurencombi, maar deze grijs/oranje versie heeft wat mij betreft absoluut de voorkeur. De headset heeft door de matte afwerking een lekker stoer uiterlijk. De oorschelpen zijn aan weerszijden voorzien van een chromen Logitech Logo, welke subtiel van afmeting zijn en precies in het midden aan de buitenzijde van de headset geplaatst zijn.

Geluid

Het geluid van deze G231 Prodigy is heel prima te noemen. Vooral de hogere tonen worden prima ten gehore gebracht. Er is over het algemeen weinig vervorming in het geluid te bespeuren. Zeker niet zolang je het volume niet op gehoorsbeschadiging zet. De bassss is goed aanwezig en klinkt voor het grootste gedeelte prima. Wordt echter de bass écht diep… Dan laat de Logitech G231 Prodigy zo nu en dan een steekje vallen. Bij flink volume en diepe bass wordt het geluid een mengelmoes waar niet echt meer wijs uit te worden is. Niet ongebruikelijk voor een stereo headset, aangezien dezelfde driver gebruikt wordt om zowel de lage als de hoge tonen tegelijkertijd uit te stoten. Wil je dit helemaal voorkomen, dan moet je al snel overgaan tot een true 5.1 headset. Prachtig speelgoed, waar wel een speeltje waar je vier keer zo lang voor moet sparen… Just sayin’

Het geluid van de microfoon is uitstekend! De microfoon kan in de ideale positie worden gebogen om al je chatgekwek perfect op te vangen. Je stem klinkt bijzonder crisp en het achtergrondgeluid word prima weggelaten. Zo is er weinig te horen van je vriendin op de achtergrond… 😉

Comfort

De Logitech G231 Prodigy is bijzonder comfortabel. Hij is door het ontbreken van een accu en andere poespas erg licht. Dit komt het comfort voor een heel groot gedeelte ten goede. De oorschelpen zijn groot genoeg om (in mijn geval) in zijn geheel over mijn oren heen te vallen. Áls een headset bij mij niet meer comfortabel zit, dan komt dit negen van de tien keer omdat de oorschelpen op mijn oren drukken. Zeker bij langere sessie’s gaat dit mij irriteren. De Logitech G231 lost dit perfect op. Je oren bevinden zich vrij van contact binnen in de beide oorschelpen van de headset. Hoe dit ervaren wordt door personen met aanzienlijk grotere flappers, dát kan ik natuurlijk niet beoordelen. De hoofdband van de G231 Prodigy is gemaakt van een zacht foam, wat dan weer bedekt is met zacht textiel. Lekker comfortabel dus, ook voor onze kalende gamers.

Conclusie

De Logitech G231 Prodigy is een zeer degelijke gaming headset, zeker als je kijkt naar de prijscategorie waar hij in valt. Ja, het geluid is bij hoog volume én veel bass soms wat rommelig maar welke headset heeft dit probleem niet? De constructie is uitstekend en het geluid van de microfoon ook. Het comfort is door het lichte gewicht, de brede hoofdband en de grote oorschelpen zeldzaam goed! Een kabel die je kan loskoppelen zou de headset minder kwetsbaar maken. Maar is ook makkelijker zoek te raken.

Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van de games Call of Duty WWII en Gran Turismo Sport. Beide games krijgen het voor elkaar om de gameplay realistisch op mijn beeldscherm te weergeven. Visueel. Als ik het geluid net zo evenarend wil ervaren moet ik het volume helemaal omhoog draaien en heb ik binnen de kortste keren ruzie met mijn buren aan weerskanten. Een mooie oplossing hiervoor is een gaming headset. Realistisch geluid om je game-ervaring nog beter te maken. Althans, dat is de theorie. GadgetGear test de Logitech G231 Prodigy Gaming Headset. Als ik denk aan een gaming headset,…

Overzicht Reviews

Constructie - 70%
Uiterlijk - 80%
Geluid - 70%
Comfort - 100%

80%

Eindscore

Opsomming: Overall een prima headset met een stoer uiterlijk en een uitstekend comfort.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
80

Over Michiel Schuur

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*