Home / Hardware Reviews / Audio Reviews / Review: Plantronics RIG

Review: Plantronics RIG

>Plantronics is altijd al onlosmakelijk verbonden geweest met audio, hetzij voor de luchtvaart of de hulpdiensten, nu zijn ze ook weer te vinden tussen de gamers na de Commander headset. Met de RIG kun je de headset gebruiken als gamingheadset of als headset voor onderweg. Tijdens het gamen kun je de smartphone inpluggen zodat je niets hoeft te missen van wat er op je telefoon gebeurt. En dit alles met prachtig geluid!

Unboxing

De headset komt in een stijlvolle verpakking. Wanneer je de voorkant als een boek openklapt zie je de headset liggen, dit is een leuk detail. In de doos zitten meerdere verloopstekkers om de headset gekoppeld te krijgen aan bijna elke TV, beeldscherm, console of computer. De headset zelf zit in een voorgevormd plastic omhulsel, het lijkt zo net of de RIG. erin is gegoten. Dit alles geheel in de stijl van de RIG. Oranje en zwart zijn de kleuren. Ze hebben dus wel wat tijd en aandacht besteed aan de verpakking.

plantronics-rig-unboxing-03-640x424

Design.

De mixer is zwart en mooi rond. De gehele buitenste ring is de volumeregelaar die de gehele volume-output regelt. Zo is in één klap het geluid van je telefoon en de game te veranderen. De naam van de headset is duidelijk te zien in zilveren letters. Er zitten enkele leds in die aangeven in welke modus de headset staat. De oranje leds aan de rechterkant betekent dat hij in de gamemodus zit. Met een druk op de knop lichten de blauwe leds op om aan te geven dat de headset in de telefoonmodus zit. Op de mixer zitten verder nog de muteknop, een knop om gesprekken aan te nemen en een equalizer met drie standen.

De headset zelf heb je in twee kleuren, zwart en wit. In de witte variant zijn de oordoppen wit. De hoofdband is omgeven door zacht zwart stof. De oordoppen zijn zwart of wit en de binnenkant van de oordoppen zijn ook van oranje stof met horizontale stiksels, toch een leuk detail als je zo naar de headset kijkt. Aan de kant van de microfoon prijkt nogmaals in mooie grote zilveren letters “RIG”. Nog een leuk detail zit hem in de hoofdband. Met het langer/breder maken van de headset verschijnt een hoofdje met een afrokapsel. Hoe verder je hem uittrekt hoe groter de afro wordt! Erg leuk gedaan! De headset ziet er gewoon strak uit zonder enige glim of andere poespas, degelijk en stoer.

rig-mixer

Comfort

Ik heb de headset 2 á 3 weken in huis. En ik ben verrast door zijn draaggemak. Ik hou er vaak een bepaald avondprogramma op dat ik toch met gemak 4 uur of meer met de headset achter de computer zit voor allerlei zaken. Het hoofdkussen heeft mij nog nooit in enige manier discomfort gegeven. De oorkussens gaven mij pas na 3 á 4 uur of langer enige pijntjes. Het gebruikte schuim in de oordoppen is erg zacht en vergevend. Ook onderweg merk je er weinig van dat je een headset op je hoofd hebt, hij is niet zwaar en weet toch goed op z’n plek te blijven. Ik neem de headset zelf mee tijdens het hardlopen in plaats van mijn inears! Geen enkel probleem voor deze headset. Wanneer je hem om je nek draagt kun je de oordoppen draaien zodat ze niet op je nek drukken maar gewoon op de borst rusten. Erg goed over nagedacht.

Multifunctioneel

De kracht ligt hem in zijn multifunctionaliteit. Zoals hierboven beschreven kun je hem dus onderweg meenemen. Speciaal hiervoor hebben ze een kabel zonder lange mic. Deze is dan ingebouwd in de kabel zelf. Dan hoef je niet op straat te lopen met een microfoon voor je mond. De mixer kun je er ook gewoon tussenuit halen, dit is handig als je even snel iets anders wilt beluisteren, het scheelt je veel afkoppelen.

Je kunt je telefoon erop aan sluiten zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Wanneer hij op gamemodus staat en je krijgt een bericht of wordt gebeld dan speelt gewoon je ringtone of notificatiegeluid door de gamesound. Ook kun je muziek beluisteren door een tablet, telefoon of andere apparaten waar je een 3,5 mm in kunt steken, zonder dat je de gamesound niet meer hoort. Naast de centrale volumeregelaar heb je twee schuifjes om het volumebalans tussen de gamesound en de telefoonsound te regelen. Zo kun je zachtjes muziek afspelen en toch je game horen. Wanneer je een belletje krijgt dan flip je de switch en wordt het gamegeluid en de mic. gemute. De mic. springt over op je telefoon zodat je kunt praten met je beller zonder dat je medegamers dit kunnen horen. Ben je klaar met bellen dan switch je weer en zit je weer in de game met je mic. en geluid. Om het gemakkelijker te maken zit er op een anwserknop op de mixer om bijna niet te hoeven stoppen met gamen. Erg handig gedaan!

Er zitten meerdere kabels bij om het bijna overal op aan te sluiten. In een handig boekje heb je een overzicht hoe je hem moet aansluiten op de verschillende consoles (PS3, Xbox360), pc´s en tv´s. Een overzichtelijke plattegrond om snel je headset aan te kunnen sluiten.

rig cabels

Geluidskwaliteit

De RIG bevat 40 mm drivers. Dit is goed te horen. Zoals bij elke nieuwe headset moet je hem even goed warmdraaien voor de optimale geluidskwaliteit. Wat meteen opvalt is zijn lekkere bas wanneer het nummer er om vraagt. Toch doet hij dit niet standaard, alleen als het moet of als jij dit wilt. Sommige headsets hebben de neiging om al snel met dikke bas aan te komen om iets kracht bij te zetten. De RIG niet, dat hij echt een lekkere bas heeft staat als een paal boven water. Hij heeft geen dikke bas nodig om te laten horen wat hij allemaal in huis heeft.

Qua helderheid voldoet de headset ook. De mid- en hoge tonen laat hij prima horen. De headset doet hier alleen wel onder voor enkele andere headsets, maar de headsets waar ik dan op doel zitten toch wat prijsniveau’s boven deze. Tijdens het spelen van fps games in multiplayer heb ik nog nooit zo duidelijk gehoord uit welke richting de tegenstander aan kwam lopen. De headset weet uitermate goed het geluid zo te brengen dat het goed te horen is vanuit welke kant de voetstappen of schoten komen en hoe dichtbij het is. Een mooi voordeel ten opzichte van anderen.

Ook bij het kijken van films voldoet de RIG uitstekend. De stemmen zijn goed te horen en bij de actiescénes heb je het gevoel alsof je er middenin zit. Muziek, geen probleem. Zowel klassieke muziek als de wat hardere dancemuziek heb ik beluisterd. Allemaal met grote tevredenheid. Klassieke muziek klinkt erg helder, terwijl de dancemuziek lekkere krachtig overkomt door de special effect in de nummers en natuurlijk de heerlijke bas.

Hou je van volume dan is deze headset ook wat je zoekt. Ik ben niet vies van lekker je muziek of gamesound vol aan te zetten, maar ik heb eindelijk een headset gevonden die mijn volumegrens aardig bereikt heeft. Het is lekker om af en toe een lekker nummer vol te beluisteren maar je wilt daarna het volume wel wat lager zetten omdat de RIG toch echt wel flink wat volume in huis heeft zonder in te leveren in kwaliteit. De bas klappert lekker in je oren als je hem in de juiste stand hebt, en de helderheid blijft wat het is op lagere volumes.

Toch is de headset niet echt geluiddicht. Je kunt geluiden van buitenaf nog redelijk goed horen, ook al wil je dit misschien wel niet. Dit is dan wel klein puntje van kritiek wat betreft de ervaring. Het haalt soms een beetje uit je game.

RIG White InlineRIG - Product shots JPEG

Plantronics is altijd al onlosmakelijk verbonden geweest met audio, hetzij voor de luchtvaart of de hulpdiensten, nu zijn ze ook weer te vinden tussen de gamers na de Commander headset. Met de RIG kun je de headset gebruiken als gamingheadset of als headset voor onderweg. Tijdens het gamen kun je de smartphone inpluggen zodat je niets hoeft te missen van wat er op je telefoon gebeurt. En dit alles met prachtig geluid! Unboxing De headset komt in een stijlvolle verpakking. Wanneer je de voorkant als een boek openklapt zie je de headset liggen, dit is een leuk detail. In de…

Overzicht Reviews

Design - 70%
Geluid - 80%
Comfort - 94%
functionaliteit - 90%
Prijs-kwaliteitsverhouding - 80%

83%

Eindscore

Opsomming: Een erg comfortabele headset die genoeg bas en volume in huis heeft om je weg te blazen. Hij ziet er stoer en degelijk uit. Leuk detail is de afro die steeds groter wordt wanneer je de headset groter maakt. Een headset die voor meerdere dingen gebruikt kan worden. PC of console gaming, onderweg of hardlopen. Door de vele stekkers kan de RIG zowat overal op aangesloten worden. En! Je hoeft geen telefoontje, mailtje of andere notificaties meer te missen doordat je de smartphone erop aan kan sluiten! Erg handig voor mensen die je proberen te bereiken, maar je bent wel je excuus kwijt dat je met je headset op je telefoon niet hoort. De RIG komt op de markt voor een adviesprijs van €130,- rond oktober/november.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
83

Over Kevin Krechting

Al een tijdje hoofdredacteur van deze site, maar daarnaast schrijf ik toch ook nog graag wat voor gadgetgear.nl. Je moet je interesses wel breed houden natuurlijk. Mijn expertise ligt in het reviewen van games en gamehardware. De platforms waar ik op game zijn de Playstation 3 & 4 en de PC. Daarnaast ben ik ook bezig met mobile gaming. U zult me dan ook veel binnen deze categorieën vinden op Entert1!

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*