Home / Hardware / Audio / Review: Steelseries Arctis 5 gaming headset

Review: Steelseries Arctis 5 gaming headset

De Arctis headsets van Steelseries komen in drie verschillende designs, de Arctis 3, 5 en 7. Wij hebben een prachtig exemplaar van nummer vijf mogen ontvangen én wat klinkt dat goed! Wat klassiek zwart lijkt, met een semi hippe hoofdband, kleurt sfeervol bij het aansluiten via de USB. De Arctis 5 staat centraal deze review. Lees je mee?

Steelseries brand was oorspronkelijk één van de marktleiders in (opzichtige) gaming headsets. Dure koptelefoons die straalden van hier tot Tokio (of Denemarken in dit geval), door de aanpasbaarheid van de lampjes op het product werden de headsets meer opvallend, gesjeesd, dan het de audio centraal stond. Dit is niet gek, als merk ga je mee met de markt en Steelseries heeft zijn niche gezet als leverancier en sponsor van e-sports teams. Terwijl die teams te opzichtig werden, zocht Steelseries in het diepste geheim naar een antwoord op de vraag naar een meer professionele uitstraling. Oké, dat “in het diepste geheim” klonk gewoon even lekker.

De Arctis series

De Arctis serie hoofdtelefoons zijn bijna saai van uiterlijk, op het eerste gezicht. Of saai, misschien meer klassiek en strak. Ze komen in drie versies, allemaal beschikbaar in zwart of wit. De analoge Arctis 3 kost € 99,99. Deze headset is een 7.1 DTS versie. De Arctis 5 kost € 119,99, die een subtiele en aanpasbaar verlichtingsmotief heeft rond de oorschelpen en de chat speaker. Daarnaast krijg je bij de 5 een bijgeleverd snoer met een draaiknop, waarmee je zelf de balans instelt tussen game-audio en chat audio. Als laatste de Arctis 7, die € 179,99 kost met de 2,4 GHz draadloze storingvrije verbinding. Ik ga de strijd niet aan tussen draad en draadloos, want het heeft beiden z’n voor en nadelen. Trouwens, dat ik ook helemaal niet nodig want wij hebben de 5, met draad.

Artics Steelseries 5 headset 2

Rechts de LED oorschelp en zwarte band, links de draaiknop tussen game volume en chatvolume.

Voor een hoofdtelefoon van 119,99 is het geluid van de Arctis 5 buitengewoon bijzonder. Natuurlijk is een prijs boven de honderd euro geen kattenpis, maar we hebben in het verleden meerdere merken getest die ver boven deze prijs zaten, met minder goede kwaliteit.  Je kunt merken dat deze headset gebruikt maakt van 7.1 DTS wanneer de kogels om je oren vliegen, de welbekende helikopter langs raast en je NPC’s al pratend hoort langslopen. Het klopt gewoon. Voor wie nog nooit een 7.1 surround heeft getest kan ik het zeker aanraden. De verschillende speakers in één oorschelp kunnen echt het verschil maken met 2.1. Voor nu moet je me maar even vertrouwen.

Steelseries Arctis 5

Hier zie je dat de extra hoofdband voor steun, super lekker zit, maar echt niet matched met de LED.

 De volumeregeling en een mute-knop zijn aanwezig op de headset zelf en voor de balans gebruik je de draaiknop. Uitstekende audio is niet iets nieuws voor de Steelseries,  dat hadden al veel meer koptelefoons. Toch is de Arctis serie bovengemiddeld in het geheel. Het lichte materiaal, de prettige ademende stof en uiterst comfortabel door de extra hoofdband. Artics Steelseries 5 headset

De microfoon schuif (of trek) je naar buiten. Je hoeft dus niet een apart onderdeel ergens in een kast te bewaren, maar je trekt aan de microfoon, die felrood brandt uit zijn schulp. Het rode LED is iets dat ik persoonlijk wat te veel van het goede vindt.  Het chatgeluid is op de PC werkelijk kraakhelder en je merkt geen ruis of irritante piepjes. Op de PS4 is het helder, maar niet kraakhelder. Ik moet wel toegeven dat ik niet kan garanderen dat dit door mijn headset komt, of iemand van de groep.

De extra hoofdband, ik noemde het al eerder. Om draagcomfort te verbeteren is er een extra draagband gemonteerd. Deze kun je het beste vergelijken met de band van een ouderwetse skibril, heb je het plaatje voor je? De versie die ik heb is zwart met witte raderen erdoor en deze maken in mijn ogen de headset juist een stuk minder mooi. Had dit gewoon net zo strak gelaten, zwart. Gelukkig kan je voor € 15,- diverse bandjes kopen om jouw Arctis eigen te maken.

Arctis 5 met ingeschoven microfoonConclusie

De Steelseries Arctis (5) lijkt op het eerste gezicht meer op een mooie koptelefoon, een item om ook buiten je gamekamer te gebruiken. Wanneer je deze aansluit gaat er niets knipperen of krijg je felle lichten in je mik, het is sfeer vergrotend. Grootse 7.1 gaming audio, minder gericht op muziek. De crazy extra hoofdband geeft de nodige extra steun, maar de designs zijn mij te lelijk. Ik opteer graag voor een zwart model, of ieder geval effen. De microfoon zegt gedag tegen externe ruis op de PC, maar ik hoor nog wel eens een ruisje op de PS4. Samenvattend kan ik zeggen dat de Arctis qua prijs-kwaliteit hoge ogen gooit en met een 8/10 een aanwinst is.

Pluspunten

  • Strak design
  • Bescheiden LED
  • Helder chatgeluid
  • 7.1 gaming sound

Minpunten

  • LED op microfoon
  • Niet draadloos
  • Design extra hoofdband

Cijfer: 8

De Arctis headsets van Steelseries komen in drie verschillende designs, de Arctis 3, 5 en 7. Wij hebben een prachtig exemplaar van nummer vijf mogen ontvangen én wat klinkt dat goed! Wat klassiek zwart lijkt, met een semi hippe hoofdband, kleurt sfeervol bij het aansluiten via de USB. De Arctis 5 staat centraal deze review. Lees je mee? Steelseries brand was oorspronkelijk één van de marktleiders in (opzichtige) gaming headsets. Dure koptelefoons die straalden van hier tot Tokio (of Denemarken in dit geval), door de aanpasbaarheid van de lampjes op het product werden de headsets meer opvallend, gesjeesd, dan het de audio centraal…

Overzicht Reviews

Design
Sound
Chat sound
Comfort
Microfoon design
Balansregelaar

Cijfer: 8

Opsomming: De Arctis is qua prijs-kwaliteit een aanwinst met prachtig gaming geluid, heldere chat en een coole metamorphose tussen klassiek en LED. .

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
80

Over Jeroen Andreasen

Jeroen: Gadget & Games. Voornamelijk PS4 en 3DS. Favoriete games zijn Final Fantasy IX en X, Modern Warfare 2, Tekken Tag Tournament en de handheld Pokémon games. Naast gamen en testen schrijf ik voor www.jcmuts.nl

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*