Home / TV & Films / Blu-Ray & DVD / Review: Lucia de B. (DVD)

Review: Lucia de B. (DVD)

>Engel des doods is de naam die bij velen is blijven hangen, maar ze bleek vooral slachtoffer van de schijn. Ik heb het over Lucia de B. en haar verhaal in de gelijknamige film. De film die probeert te verklaren waarom deze, sociaal onhandige, vrouw jarenlang onterecht heeft vastgezeten.

Hoewel de afloop van een film redelijk goed te gokken is op basis van het genre, ligt de uitkomst nu natuurlijk helemaal vast. We weten uit de media immers dat Lucia de B. vrijgesproken van alle tenlastelegging. Toch is het een verhaal dat het verdient om verteld te worden. Een verhaal vooral over vooroordelen van mensen ten opzichte van elkaar en hoe toch ook onze rechtsstaat hierin meegetrokken kan worden. Ja, dan mag Lucia nog blij zijn dat ze niet in Amerika leefde. Daar is het immers een publieke jury die over haar lot had moeten oordelen.

De rol van Lucia is weggelegd door Ariane Schluter die we vooral van kleine series als Zwarte Sneeuw en De Geheime Dienst. Gelukkig maar, want hierdoor stappen we zonder vooroordelen de film in en krijgt Ariane Schluter de kant om de sociaal-emotioneel vreemde Lucia perfect op beeld te zetten.

Haar gedrag en de uitspattingen blijken ook voor te komen uit het verleden van Lucia en komen uitgebreid in beeld. Dit helpt allemaal mee om de schijn op te zetten waaronder Lucia haar eerste veroordeling kreeg.

In het echt zijn het twee klokkenluiders die het bewijs voor Lucia’s onschuld voor de rechter wisten te krijgen. Deze twee karakters zijn in de verfilming teruggebracht naar één personage: Judith Jansen. Haar rol wordt neergezet door Sallie Harmsen die met Pizza Maffia, Steekspel en Kenau toch ook al aardig wat leuke, Nederlandse, titels op haar naam heeft staan. In het begin van de film speelt ze vooral het strebertje, maar later slaat ze totaal om. Hoewel ze een belangrijke rol speelt, is deze eigenlijk niet uitgediept en wellicht is het de combinatie van de twee rollen die haar personage gewoon iets te complex maakt voor de korte tijd op het scherm. Jammer, maar het is ook weer niet heel erg.

Extra’s

De DVD zit ook stampvol met extra’s en deze bestaan voornamelijk uit interviews met de cast waarin ze vooral hun karakters proberen uit te diepen. Met name het verhaal van Ariane is erg interessant om te zien.

Engel des doods is de naam die bij velen is blijven hangen, maar ze bleek vooral slachtoffer van de schijn. Ik heb het over Lucia de B. en haar verhaal in de gelijknamige film. De film die probeert te verklaren waarom deze, sociaal onhandige, vrouw jarenlang onterecht heeft vastgezeten. Hoewel de afloop van een film redelijk goed te gokken is op basis van het genre, ligt de uitkomst nu natuurlijk helemaal vast. We weten uit de media immers dat Lucia de B. vrijgesproken van alle tenlastelegging. Toch is het een verhaal dat het verdient om verteld te worden. Een verhaal…

Overzicht Reviews

Cast
Verhaallijn

Opsomming: Lucia de B. is misschien niet 100% waarheidsgetrouw, maar daar is het een film voor. Wat me vooral boeit is het hele juridische spel dat wordt gespeeld en welke invloed dat heeft op Lucia en toch ook haar familie. Lucia de B. hoort in het rijtje films die je gewoon gezien moet hebben.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
85

Over Roelof van Doorn

Die man met de snor, dat is wat ik vaak hoor. Een groot fan van series en films, maar stiekem ook wel interesse voor games. Your man at the spot, that's me!

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*