Home / Hardware / Audio / Review: Creative Sound BlasterX Katana (Soundbar)

Review: Creative Sound BlasterX Katana (Soundbar)

>SoundBlaster X -het E-Sports label van Creative- blijft maar groeien en groeien. En met succes, dat bewijzen ze met de launch van de tofste Soundbar, met losse Subwoofer! Say hello to Katana!

De Sound BlasterX Katana is een geweldige Soundbar die zich meer richt op PC gaming, dan TV of console. Vernoemd naar het Japanse zwaard vanwege de technologisch perfecte structuur en de veeleisendheid van het ontwerp, beschikt de Sound BlasterX Katana over dezelfde strakke lijnen, met geweldige prestaties in ontwerp en geluid. 

 

Unboxing

 

In de doos vinden we de soundbar. Mooi strak afgewerkt met zwarte, metaalachtige tinten. Dit vinden we ook terug bij de subwoofer, een heerlijk grote bass box waar dat echte bios-geluid uitkomt. Daarnaast vind ik drie soorten aansluiting voor je adapter (UK, EU en US stopcontacten), twee micro-USB naar USB-kabels (kort en lang), een afstandsbediening, twee wandsteunen en een set handleidingen. Er zit geen HDMI kabel bij (ook geen HDMI aansluting), geen optische kabel (wel een optische aansluiting).

De Katana

De Katana is goed gebouwd en ziet er prachtig uit. Het geborsteld aluminium design past goed met de RGB-lichtstrip onder de luidspreker, waardoor de Katana niet alleen neutraal, maar ook funky of een coole sfeer kan neerzetten. De verlichting kan worden aangepast via de Sound Blaster Connect for Windows-applicatie, via de afstandbediening of handmatig aan de Katana zelf. Wil je geen LED show in je huis, dan kun je ook alles volledig uitzetten. De verlichting dan, hé.

Bediening

Bovenop de Soundbar vind je vijf knoppen. Allereerst natuurlijk de aan- en uitknop.  Daarnaast de Pair button van je Bluetooth. Die houd je eventjes ingedrukt en je hoort het bekende “Pairing Mode” door de mevrouw gesproken. Deze connect heel snel met je telefoon, wat echt te gek is, maar niet met je PS4 Pro. Reden daarvoor is mij onbekend. Niet getreurd, ik had nog een mooie optische kabel liggen, dus die werkt wel met mijn TV.

De derde knop(pen) zijn de min en plus, voor bijvoorbeeld het volume en de SBX knop. Die staat voor SoundBlasterX en geeft de voorgeprogrammeerde opties aan met bijbehorende lichteffecten. Als laatste nog een Source knop.

Aan de achterkant zijn de subwooferuitgang, 3,5 mm mic en hoofdtelefoonaansluitingen aanwezig. Daarnaast nog een extra 3,5 mm, de optische ingang en een micro-USB-ingangen met een standaard USB ingang. Persoonlijk snap ik niet dat Creative hier kiest voor een optische ingang, maar niet voor een HDMI. Ik begrijp dat de Soundbar meer voor gamen is, maar juist deze uitvoering op je TV is geweldig. Heb je geen optische kabel, dan moet je de 4,5 mm mic aansluiting proberen, anders heb je vette pech.

Het geluid

Het geluid van de Katana is indrukwekkend. Er knalt 150W door je speakers, maar juist omdat de lage tonen veelal vanuit de woofer komen vervormt de soundbar zelf niet. Je kunt behalve de standaard set ook nog het één en ander pimpen, voor wie daar verstand van heeft. De Katana ondersteunt 24-bits 96kHz-geluid via de Dolby Digital-decoder (via pc) en wanneer je de Katana via optische of USB-aansluiting wordt aangesloten, verdubbelt het als geluidskaart, waar het de audioverwerking op je computer omzeilt. Daarmee verbind je jouw pc met software van Creative om virtueel 7.1 surround geluid in te schakelen wat meer audio genot geeft.

2,5“ (63,5 mm) drivers voor de middentonen

De 2,5” drivers voor de middentonen bevinden zich in een afgestelde behuizing die er voor zorgt dat de middentonen zuiver en transparant klinken, vergezeld met een dynamische middenbas. Door het geluid naar boven te richten, krijg je een breder geluidsbeeld zodat je niet op een bepaalde plek moet zitten om te genieten van de juiste geluidsgolf.

1,3” (34 mm) tweeters voor de hoogste klanken

Voor de specs van de tweeters ben heb ik Creative geraadpleegd. Zij zeggen dat de hoogfrequentie drivers beschikken over een geïnverteerde aluminium dome diafragma’s en brede polymeren voor een weinig resonante frequentie en uitgebreide respons op lage frequenties. Deze tweeters voor hoge klanken laten toe dat ze gemengd worden met de middenbas op een veel lagere frequentie dan conventionele tweeters, wat leidt tot een naadloze integratie van de driver en een compromisloze helderheid.

 

 

5,25” (133 mm) subwooferdriver

De grote, maar slanke subwoofer beschikt over een super stijve papieren conus en stijve surround voor een heldere, gedetailleerde, dreunende bas. De driver bevindt zich in een CARB-compatibele MDF-kast met wijd uitlopende buis voor laminaire luchtstroom en verhoogde uitvoer.

Conclusie

De Katana van Soundblaster X is niet zo maar een soundbar. Het is een geluidsinstallatie die perfect functioneert in zijn huidige setting en nog beter wordt wanneer je vanachter je PC alles uit de kast haalt. De RGB verlichting is geweldig, maar kan uit gezet worden iets dat ik een goede zet vindt. , De Katana onderscheidt zich door een krachtige Subwoofer mee te leveren, een opvallend Japans design te kiezen met een goede externe geluidskaart.  Het slaat voor mij de plank mis door geen HDMI aansluting aan te bieden voor je PS4 Pro volledig te kunnen benutten, maar met USB, Optisch en wat andere opties kun je alsnog genieten met je telefoon, console, PC, of TV. Voor mij is de Katana dé soundbar van het moment en door zijn diversiteit niet te evenaren.

SoundBlaster X -het E-Sports label van Creative- blijft maar groeien en groeien. En met succes, dat bewijzen ze met de launch van de tofste Soundbar, met losse Subwoofer! Say hello to Katana! De Sound BlasterX Katana is een geweldige Soundbar die zich meer richt op PC gaming, dan TV of console. Vernoemd naar het Japanse zwaard vanwege de technologisch perfecte structuur en de veeleisendheid van het ontwerp, beschikt de Sound BlasterX Katana over dezelfde strakke lijnen, met geweldige prestaties in ontwerp en geluid.    Unboxing   In de doos vinden we de soundbar. Mooi strak afgewerkt met zwarte, metaalachtige tinten. Dit…

Overzicht Reviews

Looks
Sounds
Features

Cijfer: 9

Opsomming: Prachtige Soundbar met geweldig geluid, dikke woofer en externe geluidskaart. Daarnaast de optionele RGB verlichting die het afmaakt.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
90

Over Jeroen Andreasen

Jeroen: Gadget & Games. Voornamelijk PS4 en 3DS. Favoriete games zijn Final Fantasy IX en X, Modern Warfare 2, Tekken Tag Tournament en de handheld Pokémon games. Naast gamen en testen schrijf ik voor www.jcmuts.nl

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*