Home / Hardware Reviews / Monitor Reviews / Review AOC G2460PG, 144Hz, 1ms en met G-Sync

Review AOC G2460PG, 144Hz, 1ms en met G-Sync

>Zo dat is een hele titel vol! Maar goed het was allemaal het vermelden waard. Lets put it to the test!

G-Sync

G-Sync, een nieuwe technologie van Nvidia die nu ongeveer een jaartje op de markt is. Relatief nieuw dus en weinig beeldschermen hebben het. Wat is het en wat heb je er voor nodig? Dat vroeg ik me ook af! Ik heb onderzoek voor jullie gedaan en ben tot de conclusie gekomen dat G-Sync er kort gezegd voor zorgt dat de GPU communiceert met je monitor. Beelden die worden gerenderd worden dus ook meteen getoond zonder vertraging en het belangrijkste, zonder blur. De snelheid van het verversen van je beelden verschilt per situatie, doordat de meeste beeldschermen een standaard snelheid aanhouden kan er blur ontstaan, wat vage beelden. Met G-Sync is dit niet meer het geval.

Ik kan uitgebreider gaan maar de kans is dan dat je niet meer snapt wat het is! No offense ;). Belangrijkste wat je moet weten van G-Sync is dat het een stuk beter gamed omdat je bijna geen vage beelden meer hebt en een mooie responsetijd. Je hebt er echter wel een redelijke videokaart voor nodig. Het minimum is de Nvidia GTX 560 Ti Boost, een kaart van pak hem beet €150. Niet veel voor de echte gamer, maar toch wel een kleine drempel om overheen te komen. Nog een drempel kan de aanschafprijs zijn, deze ligt tegen de €400 aan. Best prijzig dus. Maar goed we gaan kijken of die het waard is!

Design

Het beeldscherm ziet er prima uit. Niets geks, mooie geborstelde randen zodat het net staal lijkt. Een mooi groene lijn onderin en het G-Sync logo linksboven zodat het duidelijk is dat dit geen normaal bedelscherm is maar uitgerust is met Nvidia’s nieuwste snufje, achterop de monitor trouwens ook een mooi logo ervan. Verder kun je hem hoger en lager trekken en zelfs het beeldscherm zelf een kwartslag draaien. Rechtsboven zien we het type beeldscherm en in het midden onderin de reflecterende letters AOC. Kortom een elegant ontwerp die ze wel vaker gebruiken voor hun andere beeldschermen. Niets mis mee dus.

 

Gebruikersgemak

Bij het aansluiten pakte ik al standaard mijn HDMI kabel om beeld te ontvangen. Toen pas had ik door dat het beeldscherm maar 1 aansluiting had en dat dit een Display Port kabel was. Net wat anders dan HDMI, een concurrent zelfs. De kabel zit er standaard bij, dus maak je niet druk! En als je de videokaart hebt die in het lijstje staat dan zit er daar ook de aansluiting op. Wel grappig om voor het eerst zo’n kabel in mijn handen te hebben. Dit beeldscherm is echter wel alleen voor de PC zonder “trucjes” uit te halen. Dit is namelijk de enigste aansluiting. Geen HDMI of andere ingangen. Ja, wel 4 usbpoorten voor o.a. 3.0 en een fastcharge USB. Het aansluiten van je console zit er dus niet 1,2,3 in. Dit kan beslissend zijn voor consumenten die zowel met hun pc als hun console willen gamen op een monitor. Dit beeldscherm is vooralsnog dus voor een specifieke doelgroep bedoeld. Dit omdat het aantal aansluitingen beperkt zijn en je een redelijke videokaart moet hebben.

DisplayPort kabel

DisplayPort kabel

Maar dan, gamen. Het is echt een genot om te mogen gamen met deze technologie. Is het doorslaggevend? Nee dat nou ook weer niet, is het merkbaar, ja dat zeker. Alles is scherp en reageert direct. Het is een waar genot. G-Sync is geen verkooppraatje, het doet wat het beloofd. Jammer dat het relatief duur is in  vergelijking met andere schermen die andere anti-blur methodes hebben. Ik geloof echter wel dat, hoe breder het publiek hoe beter toepasbaar en betaalbaar de techniek gaat worden. Het nadeel nu van G-Sync is dat er speciale printplaten voor gebruikt moeten worden en de kaarten dus alleen van Nvidia werken.

Dan nog wat ULMB, wel eens van gehoord? Zo niet dan hier de uitleg. Dit staat voor Ultra Low Motion Blur en zit ook in deze monitor. Echter staat of G-Sync aan of ULMB. ULMB zorgt ook voor een reductie van Blur en staat aan onder de 120Hz, G-Sync daarboven. Zo heb je altijd het minst mogelijke blur en dus altijd een zo scherp mogelijk beeld.

129e3e3afbddb8baccc3a818195d5587

Nu we het toch daarover hebben. Dit is van origine een monitor die maximaal 120Hz aankan maar AOC heeft hem wat bewerkt zodat het nu ook gewoon 144Hz aankan. Ik moet je eerlijk bekennen dat het niet echt supergoed te zien is, het verschil tussen 120 en 144. Maar goed, het is wel weer een feitje waar ze mee kunnen pronken!

De inkijkhoeken vallen ook erg mee, de kleur veranderd wel wat maar niet veel. Je kunt er dus ook best wat schuiner zitten ten opzichte van de monitor. Het menu is goed te overzien en zit prima in elkaar.

Zo dat is een hele titel vol! Maar goed het was allemaal het vermelden waard. Lets put it to the test! G-Sync G-Sync, een nieuwe technologie van Nvidia die nu ongeveer een jaartje op de markt is. Relatief nieuw dus en weinig beeldschermen hebben het. Wat is het en wat heb je er voor nodig? Dat vroeg ik me ook af! Ik heb onderzoek voor jullie gedaan en ben tot de conclusie gekomen dat G-Sync er kort gezegd voor zorgt dat de GPU communiceert met je monitor. Beelden die worden gerenderd worden dus ook meteen getoond zonder vertraging en het…

Overzicht Reviews

design
gebruikersgemak
innovatie
prijskwaliteitsverhouding

Eindscore

Opsomming: Conlusie Dit scherm doet zeker wat het beloofd, G-Sync is een prachtige technologie en zorgt inderdaad voor een stuk scherper en directer beeld. Jammer is wel de beperkte connectiviteit maar goed dit beeldscherm is ook echt bedoel voor een specifieke doelgroep. Ik zie de technologie in de toekomst wel meer in trek komen als er meer concurrentie op de markt is. Er zijn nu maar een handjevol schermen met G-Sync en die hebben pittige prijskaartjes ver boven dit scherm. Dus zoek je een scherm met deze specs dan is hij zijn geld wel waard alleen vind ik hem zelf toch wel aan de hoge kant.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
73

Over Kevin Krechting

Al een tijdje hoofdredacteur van deze site, maar daarnaast schrijf ik toch ook nog graag wat voor gadgetgear.nl. Je moet je interesses wel breed houden natuurlijk. Mijn expertise ligt in het reviewen van games en gamehardware. De platforms waar ik op game zijn de Playstation 3 & 4 en de PC. Daarnaast ben ik ook bezig met mobile gaming. U zult me dan ook veel binnen deze categorieën vinden op Entert1!

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*