Home / Hardware / Waarom kiezen voor een game muis?

Waarom kiezen voor een game muis?

>Waarom zou je een zogenaamde ‘game muis’ kopen? Ze zijn super duur, toch?! Wat kan je er eigenlijk mee?

Een game muis herken je vaak aan een speciaal uiterlijk, kleurijke LED verlichting en extra knopjes. Maar waarom zijn deze muizen zo gewild? Wat kan je er eigenlijk allemaal mee? Duur? Laat ik even beginnen met de prijs, want daar draait het toch vaak om. Een goede gaming muis heb je tussen de 30,- en 80,- euro. Natuurlijk heb je uitschieters, maar binnen deze range vind je kwaliteit. Als voorbeeld neem ik dit item de Blast Mouse van Sandberg. Deze gebruik ik nu een jaar en heb er verschillende getest. Toch blijft deze mijn nummer één. Kosten? 45,- euro.

Dat is bijna vier keer zoveel als een gewone muis. Klopt. Wel tien keer zo fijn.  Een gaming muis heeft namelijk bepaalde unieke eigenschappen, die je niet terug vindt in een standaard pc muis. Een aantal factoren die een meerwaarde hebben zijn een hoge dpi instelling, extra macro toetsen, multi-key switch en high polling rate. Allemaal zaken die jou een betere gamer (kunnen) maken.

Sorry, DPwie?

DPI (dots per inch) is de maat van hoe ver en hoe snel een muis cursor op het scherm beweegt. Dit heeft effect op de gevoeligheid van de muis en hoe snel je kunt reageren. Hoe hoger de DPI, hoe hoger de gevoeligheid van de muis. De meeste muizen hebben een hoger DPI bereik waaruit men kan kiezen. Een gewone desktop muis heeft een vaste DPI van 1.000. Een gaming muis zoals de Sandberg Blast Mouse heeft een selecteerbaar DPI bereik van 125-1000 in 4 stappen (afbeelding hieronder). De optische sensoren die in de muis worden gebruikt, zijn van betere technologie dan de standaard muizen. Deze technologie vermindert de vertraging tussen de muisbeweging en de cursorbeweging en zorgt ook voor hogere DPI.

Macro? Polo!

Macro keys zijn extra toetsen op de muis die de gebruiker in staat stelt diverse functies toe te wijzen aan die keys. Zo kunt je een knop toewijzen aan het meerdere keren schieten van je pistool? Of tijdens een potje World of Warcraft iedere Macro een speciale aanval geven. Dit scheelt je dus als gamer de tijd die je nodig hebt om je aanval te zoeken, naar toe te hooveren en te klikken. Macro’s zijn dus sneltoetsen om veel sneller te kunnen gamen. De Sandberg Blastmuis heeft maarliefst 10 kllikbare knopjes op een muis. Waarvan je er dus twee gebruikt voor je standaard acties en eentje om te scrollen. De overige zeven kan je dus gewoon een extra functie geven. Je leert die knopjes en hun functies al spelende uit je hoofd en BIEM! je bent een snellere gamer.

Multi-key switch

Multi-key switch, helpt de muis meerdere commando’s naar de computer sturen wanneer tegelijkertijd meerdere toetsen worden ingedrukt. Dus, sneller, snellere en meerdere acties tijdens gaming sessies.

Polling rate

Polling rate, het is de snelheid waarmee de muis informatie (zoals de positie van de muis en de snelheid van de muis) naar de computer overbrengt. Het wordt gemeten in Hertz (Hz) en hoger de waarde, hoe lager het vertragen en hoe groter de response is. Dit zorgt voor de snelle heads shots 😉

Comfort

Comfort is belangrijk. Gamen doe je niet een half uurtje. Uren ben je aan het scrollen, quick scopen en battlen. Daarom is ondersteuning, grip en comfort heel belangrijk. Bij de Blastmouse zie je dit allemaal terug. Een ondersteunend platform voor je rechter duim, een verzwaard geheel wat prettiger en organiseer speelt, met veel grip in het materiaal.

Welke muis?

Ben je benieuwd naar een de beste gaming muis?  Wat is een goede koop? Lees onze reviews van gaming muizen. Als je dan toch opzoek bent naar een goede muis waar je jarenlang plezier van hebt, kijk dan meteen eens naar een toffe muismat.

Persoonlijk heb ik de voorkeur voor een XXL muismat, dit omdat het niet alleen je muisplezier vergroot maar ook je polsen ondersteund. Dat laatste is ideaal als je een horloge draagt met een stalen band. Dat scheelt enorm in de gebruikersschade. Verder heb je voldoende ruimte om je keyboard er op te plaatsen wat een mooi geheel plaatje geeft. Heb je nog vragen over muizen, matten en wat je ze moet voeren? Laat gerust een berichtje achter bij onze redactie.

Deze review is geschreven op mijn Acer Aspire V17 Nitro Black Edition laptop. Lees de review voor meer informatie.

Over Jeroen Andreasen

Jeroen: Gadget & Games. Voornamelijk PS4 en 3DS. Favoriete games zijn Final Fantasy IX en X, Modern Warfare 2, Tekken Tag Tournament en de handheld Pokémon games. Naast gamen en testen schrijf ik voor www.jcmuts.nl

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*