Home / TV & Films / Bioscoop / Review: Requiem for the American Dream (Netflix vanaf 1 Mei)

Review: Requiem for the American Dream (Netflix vanaf 1 Mei)

>Documentaire van Kelly Nyks, Peter D. Hutchinson en Jared P. Scott over de teloorgang van de Amerikaanse Droom uitgelegd aan de hand van 10 principes door linguïst, activist en filosoof Noam Chomsky. In een tijdsbestek van 4 jaar zijn verschillende lange interviews met deze bijzondere intellectueel gehouden en verwerkt tot deze indringende documentaire.

De concentratie van rijkdom en macht, volgens Chomsky verantwoordelijk voor de neergang, verkeren in een constante uitwisseling tussen geld en rijkdom enerzijds en macht en politiek anderzijds. De twee houden elkaar in evenwicht door geld en regelgeving, een vicieuze cirkel. Als sprekend voorbeeld noemt hij de autofabrikant Ford die zijn medewerkers een substantiële loonsverhoging gaf met het idee dat zijn medewerkers dan een auto van hem konden kopen.

REQUIEM_Chomsky_Interview_Slate_BTS

Waar tot in de jaren ‘40 nog vooral een economie heerste vooral gedomineerd door ‘maak’ industrie is de balans duidelijk omgeslagen naar een economie gebaseerd op de ‘financiële’ industrie.  Heel duidelijk daarbij zijn de 10 principes die Chomsky hanteert en zo stapje voor stapje een beeld schetst van een verdorven wereld waarin iedere bewoner slechts een pion is die heen en weer geschoven kan worden door machthebbers en superrijken. Uitgelegd wordt dat slechts een klein deel van de wereldbevolking het meeste geld op aarde bezit en hoe gevaarlijk en slecht dit is. Een korte periode van tijd waarin de bevolking in opstand kwam tegen deze situatie waren de jaren ‘60 van de vorige eeuw. Veel succes werd geboekt met het houden van demonstraties tegen en voor van alles waar men in geloofde dat anders kon. Nu is het duidelijk ieder voor zich en God voor ons allen. Er zal zolang we zo passief blijven helemaal niets meer veranderen. De film beleefde zijn wereldpremière op het Tribeca Film Festival en werd met veel succes ook vertoond op het IDFA in Amsterdam.

Voorvertoning

De Nederlandse producent Kelly Nyks zal op 6 April na vertoning van Requiem for the American Dream in de Rode Hoed in Amsterdam, op initiatief van het John Adams Instituut een vraaggesprek ondergaan onder leiding van Tracy Metz, de voorzitter van het instituut. De vertoning is door iedereen bij te wonen en informatie vind je op de website van de Rode Hoed; www.rodehoed.nl

Documentaire van Kelly Nyks, Peter D. Hutchinson en Jared P. Scott over de teloorgang van de Amerikaanse Droom uitgelegd aan de hand van 10 principes door linguïst, activist en filosoof Noam Chomsky. In een tijdsbestek van 4 jaar zijn verschillende lange interviews met deze bijzondere intellectueel gehouden en verwerkt tot deze indringende documentaire. De concentratie van rijkdom en macht, volgens Chomsky verantwoordelijk voor de neergang, verkeren in een constante uitwisseling tussen geld en rijkdom enerzijds en macht en politiek anderzijds. De twee houden elkaar in evenwicht door geld en regelgeving, een vicieuze cirkel. Als sprekend voorbeeld noemt hij de autofabrikant…

Overzicht Reviews

Productie
Onderwerp

Opsomming: Super heldere uitleg van een moeilijke materie, mooi vormgegeven in een uiterst moderne documentaire.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
80

Over Frank van den Berg

Als regisseur van amateurgezelschappen heeft hij veel ervaring opgedaan met het 'kijken' naar acteurs. Zelf heeft hij geacteerd voor tv en opdrachtfilms en verschillende 48HFP films. Is nu werkzaam in de Food Groothandel en heeft naast zijn slagerij papieren een eigen zaak gehad in kaas en zuivel.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*