Home / PC & Consoles / PC / Review: PES 2018 (PS4)

Review: PES 2018 (PS4)

>Weer een nieuw jaar waarin we PES onder de loep nemen. Is het weer beter dan vorig jaar en wat dan? Dat lees je allemaal hier!

De afgelopen jaren vond ik PES fijner spelen dan FIFA, qua gameplay en gezichten zeker. Nadeel van PES is dat ze voor elke licensie de hoofdprijs betalen en dus enkele belangrijke competities niet in handen hebben. Gelukkig heb je elk jaar de community die flink wat uren steken in de productie van de kits die PES mist. Thanks all! Met een omzeiling en door fans gecreëerde content kunnen we dus toch nog de Premier League spelen, zij het zonder de echte stadions.

Wat is er anders?

Wat echt opvalt is het publiek. Dat is echt indrukwekkend hoe gedetailleerd deze nu zijn. Dat komt de sfeer zeker ten goede. Er is meer diversiteit in het publiek, bewegen anders en op andere momenten, zijn beter opgebouwd. Je ziet ook de teleurstelling bij een tegendoelpunt etc! Kortom een hele dikke upgrade daar.

Ook zijn de spelers weer beter geworden, al kan het soms zijn dat de bal zo random van richting veranderd dat de spelers even denktijd nodig hebben om te beslissen hoe ze daarop reageren. Over spelers gesproken, het fysieke is weer goed op de schop gegaan. Bij hoge ballen kun je nu meer voor de ander kruipen en hangen de stats van de spelers af wie er kopt of de ander wegduwt. Het is daarom dus nog leuker geworden om toch te proberen voor te kruipen of de ander simpelweg van de bal te lopen.

De gameplay zelf is wederom nog vrijer, er kan meer. Er kan dus ook anders gevoetbald worden en het is al bijna niet meer te voorspellen wie de bal krijgt en wie niet. Voorzetten werken nog steeds erg goed en steekballen helemaal. Scoren daarentegen is wel wat lastiger. Je moet nu met meer finesse richten anders is het naast. De eerste game die ik speelde schoot ik bijna alles naast, ik wilde Luuk de Jong al bijna zeggen dat hij de volgende training niet eens meer hoeft te komen…. Na wat oefening kwamen de doelpunten gelukkig vanzelf!

Heb ik het al gehad over de gezichten van spelers? Ik weet niet welke tovenaar dat allemaal voor elkaar krijgt, maar zelfs de spelers in de Eredivisie lijken echt en ook de minder bekende spelers ervan. Petje af voor de zeer goede prestatie!

Zelf had ik wel willen zien dat de scheids onder handen werd genomen en het veld. Soms lijkt het veld alleen maar op egale groene vlakken.

Audio

Wederom weer een prachtige tracklist waar ik met veel plezier naar heb geluisterd. Hippe en bekende muziek van onder andere Linkin Park en John Legend, je hoeft dus zeker niet je eigen muziek te gaan draaien! En wat ook prachtig is, dat is natuurlijk de Liverpool licentie. You never walk alone, blijft een machtig iets om te horen wanneer je Anfield opstapt.

Licenties

Toch vind ik het jammer dat zoveel voetbalbonden EA een hand boven het hoofd blijven houden en Konami moet vechten voor zowat elke licentie. Zonder de licenties zijn sommige competities niet echt het spelen waard, of je moet natuurlijk wat extra werk erin stoppen om de kits en logo’s alsnog te krijgen! Toch ben ik blij dat de Eredivisie wel erin zit zoals elk jaar.

My Club

Toch nog even kort over My Club. Toen het net uitkwam was het vooral gericht op online wedstrijden en bijna niets noemenswaardig tegen de A.I. Dat is nu zeker veranderd en kun je offline en online bijna hetzelfde doen! Dat is wel even iets om te vermelden dat dit sterk verbeterd is.

 

Weer een nieuw jaar waarin we PES onder de loep nemen. Is het weer beter dan vorig jaar en wat dan? Dat lees je allemaal hier! De afgelopen jaren vond ik PES fijner spelen dan FIFA, qua gameplay en gezichten zeker. Nadeel van PES is dat ze voor elke licensie de hoofdprijs betalen en dus enkele belangrijke competities niet in handen hebben. Gelukkig heb je elk jaar de community die flink wat uren steken in de productie van de kits die PES mist. Thanks all! Met een omzeiling en door fans gecreëerde content kunnen we dus toch nog de Premier…

Overzicht Reviews

menu - 80%
gameplay - 93%
graphics - 85%
audio - 85%

86%

Eindscore

Opsomming: Alles bij elkaar genomen zijn er wederom verbeteringen te noemen. Het publiek, het fysieke in de duels, de schoten, etc. De muziek is weer geweldig en ik zal weer met veel plezier de Champions League winnen! Een dikke 8,6.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
86

Over Kevin Krechting

Al een tijdje hoofdredacteur van deze site, maar daarnaast schrijf ik toch ook nog graag wat voor gadgetgear.nl. Je moet je interesses wel breed houden natuurlijk. Mijn expertise ligt in het reviewen van games en gamehardware. De platforms waar ik op game zijn de Playstation 3 & 4 en de PC. Daarnaast ben ik ook bezig met mobile gaming. U zult me dan ook veel binnen deze categorieën vinden op Entert1!

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*