Home / PC & Consoles / Playstation 3 / Review: PES 2017 (PS4)

Review: PES 2017 (PS4)

>Weer een stap voorwaarts? Kan dat nog? Jazeker! Lees hier de review van PES 2017Geen Bayern Munchen meer, maar daarvoor in de plaats Barcelona. Geen verkeerde ruil mag ik zeggen. En dat merken we zeker in de game. Tijdens de het opstarten krijgen we Camp Nou te zien en horen we het Barca lied. Ook in diverse clips in de game zien we ook weer spelers terug van Barcelona zoals met het opstarten van Myclub of Mastercompetitie.

De menu’s

Dit is niet echt super veranderd qua hoofdmenu. Je blijft tegels houden die duidelijk aangeven waar het voor staat. Je hebt diverse tabs met daarin weer categorieën. Duidelijk en efficiënt. Waar wel eindelijk wat aan gedaan is dat is het menu strategie wanneer je een wedstrijd wilt spelen. In plaats van de jarenlange gekleurde stippen zien we eindelijk gezichten. Dit geeft het menu een wat modernere look, want ik wil niet weten hoe lang de gekleurde stippen er al zijn 😉

14352163_875365949260013_6885686704669529627_o

Game Modi

Er zijn geen nieuwe modi bijgekomen dus hieronder even de highlights die het noemen waard zijn.

Mastercompetitie

Ikzelf ben altijd een fan van offline play. Dat steek ik niet onder banken. Voor mij is Mastercompetitie dus de modus om voor te gaan. (Waarom Myclub dan niet vertel ik zo) Je eigen club managen, met die ploeg of de standaard PES ploeg iets mooi opbouwen, dat is prachtig. Hier is niet zoveel aan veranderd. Hier en daar een optie meer en minder. Wat wel veranderd is dat is je geld. Voorheen had je 1 pot. Om spelers te kopen en hun loon te betalen. Wat velen overkwam is dat men niet echt rekening hield met het loon. 35 miljoen in de min door het uitgeven van je hele budget? Maar daarom wel een hele goede sterspeler gekocht? Ik geef je groot gelijk want dat deed ik ook. Het geld verdiende ik wel terug in de Champions League, toch was dit niet echt een goed model. En dat vond Konami denk ik ook, want we hebben nu twee potjes. 1 met tranfergeld en een voor loon. Prima oplossing dan toch?! FIFA doet dat immers ook en werkt perfect. Wat Konami dan wel vergeten is… het flexibel bijstellen van deze budgetten. In seizoen 1 kun je genoeg  goede spelers zonder club aantrekken, alleen ben je dan al vrij snel door je loon heen terwijl je tranfergeld als een dikke stinkende bende op je rekening staat te verpieteren. 50 miljoen om te verbrassen aan tranfers, maar geen geld hebben om je spelers uit te betalen…. Hier hebben ze de plank dus wel mis geslagen. Ik had dan liever gezien dat we konden spelen met beide budgetten door wat geld heen en weer te verschuiven. Dan heb je in mijn ogen het perfecte model om je geld te beheren.

14435417_875365952593346_4650260107047186489_o

Myclub

Hier is er één goede verandering geweest. De modus is erg leuk om te spelen maar het was moeilijk om de spelers te krijgen die je echt wilde. Nu kun je zien welke spelers je kunt krijgen als je scouts met elkaar combineert en ook heeft Konami een veiling die scouts veilt zodat je scouts kunt kopen die je dichterbij spelers kan brengen die je wilt. Een hele creatieve oplossing om wat gerichter spelers te krijgen! Toch is deze modus voor offline spelers niet zo aantrekkelijk. Natuurlijk, je kunt meedoen met wat cups of gewone wedstrijden spelen. Maar je gaat me niet vertellen dat je de SIM Divisie gaat spelen. Daar kijk je gewoon naar hoe je team speelt. Je speelt dus zelf niet, handig als je huiswerk aan het maken bent of een review aan het schrijven bent… Maar als je toch echt wat serieuze poen wilt verdienen moet je online Divisies spelen. En dat valt dan al af als je het niet leuk vind om tegen iemand anders te spelen. Voor spelers die dit wel leuk vinden is dit een prachtige modus om te spelen. Je kunt immers je spelers trainen en beter laten worden. Je kunt hulptrainers maken van spelers die je niet nodig hebt etc.

Gameplay

Ik moet zeggen dat ik al zeer tevreden was over PES 2016. Maar toch heeft Konami weer dingen verbeterd. Het tempo is ietsie pietse lager komen te liggen maar dit komt de gameplay zeker ten goede. Het is nóg vloeiender, en ik heb het idee dat spelers ook massiever zijn geworden. Hiermee bedoel ik dat fysieke gesteldheid een grotere rol speelt. Je kunt voor je man komen en hem echt van de bal af lopen, je kunt nog beter afschermen en meer. Ook de bal is wederom vrijer geworden. Ik heb al flink wat rommelgoals gemaakt omdat de bal net van de knie van de verdediger afsprong en in een scrimmage de bal plots voor mijn voeten lag. Heerlijk, dit komt het realisme echt ten goede. Er kan van alles gebeuren en je weet dus vooraf niet wat er precies gaat gebeuren. Daardoor wordt elk duel en actie interessant en zeker niet voorspelbaar. Iets wat in het verleden zeker het geval was voor alle voetbalgames.

Ook de scheidsrechter is wel flink verbeterd, in PES 2016 leek het soms al de scheids zijn fluitje bij zijn moeder had laten liggen. Je kon iemand kapotschoppen en dan hoogstens geel krijgen. Nu fluit de scheidsrechter al meer voor kleine overtredingen. Hiermee krijg je gemiddeld zon 1 vrije trap per wedstrijd als je het een beetje slim aanpakt. Al kan de rode kaart soms nog wel wat sneller gepakt worden. Maar daar ligt dan weer een klein verbeterpunt in voor de volgende PES. Voor nu ben ik al tevreden met deze vooruitgang.

Graphics

Ook hier hebben ze zeker niet stilgezeten! Vond ik de outfits van PES2016 redelijk te noemen, dan vind ik dit zeker verbeterd. Het lijkt nu een stuk echter, hoe het kreukt, de dikte van de stof etc. Een stuk prettiger om naar te kijken. Ook de gezichten zijn weer een stuk beter geworden. Van de bekende spelers was dit al een paar jaar zo, maar ook van de minder bekende spelers kun je velen herkennen. Ook het publiek is ook weer stukken beter geworden. Kon je in PES 2016 nog 40 dezelfde poppetjes hetzelfde zien doen tijdens een stadion overview, nu lijken ze een stuk echter en diverser. Nog lang niet zo goed als de spelers maar genoeg om de indruk te hebben dat er een vol stadion met mensen zit. En dat is ook al weer een mooie verbetering.

Dan nog even over het net. Hier stoorde ik mij aan vorig jaar. Nu hebben ze meerdere contactpunten in het net verwerkt waardoor het niet één groot spaghettifeest is wanneer er gescoord wordt. Nu ziet het er nog niet echt realistisch uit maar al wel beter. Een punt voor volgend jaar. Kanttekening is wel dat je nu het patroon en de netten zelf kunt aanpassen naar jouw smaak. Dat is dan wel weer leuk.

Geluid

Nieuw commentaar. Althans, een aanvulling. En best leuk ook. Ik ben standaard PSV en tijdens de wedstrijd PSV-Ajax wisten ze er zowaar wat over te vertellen. Het zijn maar de kleine dingen waar je allemaal op let. 😉 Ook de muziek is dit jaar weer op en top. Vele bekende nummers al heb ik wel het idee dat het minder nummers zijn dan vorig jaar. Ik kom echt veel dezelfde nummers tegen tijdens het gamen. Het kan ook slechte rng zijn, dus dat laat ik even open. Elly Golding, Twenty One Pilots en zelfs Justin Bieber. (heé, die gast is weer in genade genomen toch?) 😉

Verder klinkt het allemaal super, de slidings, het contact daarvan, de kreten, het publiek die daarop reageert etc. Dat zit allemaal zeker snor.

Weer een stap voorwaarts? Kan dat nog? Jazeker! Lees hier de review van PES 2017Geen Bayern Munchen meer, maar daarvoor in de plaats Barcelona. Geen verkeerde ruil mag ik zeggen. En dat merken we zeker in de game. Tijdens de het opstarten krijgen we Camp Nou te zien en horen we het Barca lied. Ook in diverse clips in de game zien we ook weer spelers terug van Barcelona zoals met het opstarten van Myclub of Mastercompetitie. De menu's Dit is niet echt super veranderd qua hoofdmenu. Je blijft tegels houden die duidelijk aangeven waar het voor staat. Je hebt…

Overzicht Reviews

menu's - 75%
gameplay - 90%
graphics - 90%
geluid - 90%

86%

eindscore

Opsomming: Al met al wederom een mooie verbetering ten opzichte van PES 2016. De scheids kan nog wat beter en het net ook. De gameplay is super vloeiend en echt spectaculair. Alles kan er gebeuren. Echt jammer dat de twee budgetten voor transfer en loon niet flexibel in te stellen zijn ten opzichte van elkaar

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
86

Over Kevin Krechting

Al een tijdje hoofdredacteur van deze site, maar daarnaast schrijf ik toch ook nog graag wat voor gadgetgear.nl. Je moet je interesses wel breed houden natuurlijk. Mijn expertise ligt in het reviewen van games en gamehardware. De platforms waar ik op game zijn de Playstation 3 & 4 en de PC. Daarnaast ben ik ook bezig met mobile gaming. U zult me dan ook veel binnen deze categorieën vinden op Entert1!

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*