Home / Hardware / Audio / Review: Sound BlasterX H5 Tournament Edition Gaming Headset

Review: Sound BlasterX H5 Tournament Edition Gaming Headset

De Sound BlasterX H5 Tournament Edition is een upgrade van de Sound BlasterX H5. Volgens de makers van Creative komt deze vernieuwde versie met verbeterde drivers en een upgrade van de microfoon.  Als de specs net zo tof zijn al de verbeterde looks is de H5 Tournament Edition een echte aanrader. Nieuwsgierig? Je leest het hier!

Het unboxen van de H5 Tournament Edition bevat de volgende onderdelen.  Een matzwarte, stalen headset, een kabel van een meter of anderhalf met de 3.5mm male en female jack in één. Een verlengkabeltje met een regelbare volume,  mute en play/pauze/opnemen knop. Als laatste de afneembare incrofoon en wat leesmateriaal. De verpakking bevat geen cd’tjes of stick met de programmatuur Sound BlasterX Acoustic Engine Lite1. Deze moet online gedownload worden. Deze headset is te gebruiken voor PC/Mac/Android/iOS/PS4/Xbox.

Looks

De H5 Tournament Edition heeft een look die het beste omschreven als Industrieel VS E-sports. Deze headset heeft namelijk geen knipperlichten en vreemde vormen, maar is meer industrieel gestijld. Dat zie je en voel je dankzij de stalen constructie met de matzwarte looks. Als de SoundBlaster X logo’s niet op de oorschelpen hadden gestaan, dan zou deze headset zo kunnen doorgaan als een alledaagse koptelefoon die overal gedragen zou kunnen worden en door iedereen. Dat kan uiteraard nu ook, maar de grote van het logo geeft wel duidelijk een E-sports stijl weer. Wellicht is het een idee om de X uit het logo wat minder opvallend te verwerken of zelfs ook in dezelfde zwarte, stalen stijl weer te geven. Anyway, we dwalen af! De afwerking van de headset is erg gaaf, dit loopt door tot in de snoeren die een touw/knoop jasje hebben. Dat ziet er niet alleen tof uit, maar is ook functioneel doordat je snoertjes niet zo gemakkelijk in elkaar gedraaid vast blijven zitten.

sound-blasterx-h5-tournament-edition-creative-labs

Feels

Deze headset zit geweldig! Zonder overdrijven één van de prettigste koptelefoons die ik heb geprobeerd. Dit komt voornamelijk door drie factoren. De eerste is de hoofdband, waar een zachte kussenachtige stof heerlijk om je hoofd voelt. Daarnaast het lichtgewicht. Als je mij hiervoor hoorde praten over een industriële look en de metalen constructie dan had je vast een zwaar ding verwacht. Dus niet! Als derde noem ik de kussen van de oorschelpen. Ze zijn ook hetzelfde foamachtig, maar zachter dan de hoofdband waardoor er niets op je oren en slapen drukt, maar eerder lekker ligt. Deze headset heb ik uren achter elkaar gedragen zonder enige hinder te ondervinden. Nou, niet helemaal zonder hinder. Er is één ‘maar’ in het gevoel van deze headset. Wanneer ik het apparaat op mijn hoofd zet ben ik gewend om de oorschelpen iets te draaien om de ideale pasvorm te vinden; dat kan bij de H5 niet. Het geheel is niet te draaien of te verstellen. Uiteraard wel in grote, met de hoofdband, maar niet te roteren.

De headset heeft geen USB ondersteuning, terwijl er gemakkelijk een kabeltje bijgeleverd kon worden die zorgt voor een andere output. Dit had ik prettig gevonden om direct in de playstation of in het mac keyboard te pluggen.

design

Sounds

H5 staat voor High Definition Sound in 5.1 Dbs. Omdat deze headset een analoge kabel heeft, zou je al snel denken dat het geluid ook analoog surround is. Maar bij deze headset is het surround sound virtueel nagebootst en alleen haalbaar als het apparaat waar je de jack in jast, het ook ondersteund.  Dit hoor je direct wanneer je de headset in je laptop steekt zonder een nette geluidskaart. In mijn geval klonk het geluid het beste in mijn telefoon en mijn t.v. De kwaliteit van het geluid is prima of alleszins redelijk. Geen hoogstaande geluidskracht, maar een prima geluid.

sound_blasterx_h5_tournament_edition

Het chatten heb ik ervaren als zo goed als ruisvrij. De H5 heeft een upgrade ondergaan op het ruisgebied om ruisonderdrukking aan te bieden bij de H5 Tournament Edition. Ik ervaarde wel een minimale hoeveelheid aan ruis, maar niet veel meer dan ik bij andere headsets hoor. Ik twijfel dan ook regelmatig of dit niet gewoon ligt aan de wifi verbinding van mij en mij chatmaat aan de andere kant.

Wil je jouw geluid van de H5 Tournament Edition nog even tweaken? Dan is er voor Windows: Sound BlasterX Acoustic Engine Lite1. Dit programma biedt vooraf ingestelde audioprofielen aan die speciaal geprogrammeerd zijn volgens de instellingen van de populaire games van vandaag.

software

Conclusie

De Sound BlasterX H5 Tournament Edition is volgens Creative een upgrade van de Sound BlasterX H5. Dit zien we zeker op het design gebied, maar ervaar ik wat minder op het geluidsniveau. De prijs-kwaliteit van deze headset schommelt iets aan de hoge kant met een adviesprijs van 125 dollar. Het is geen budget koptelefoon, terwijl het geluid niet overweldigend is. Het draagcomfort is wel weer enorm goed, beter dan bij veel duurdere headsets. Dit maakt de H5 Tournament Edition een fijne toevoeging als headset met als pluspunten het geweldige draagcomfort, de toffe industriële looks en het wat minder spectaculaire virtuele 5.1 geluid, wanneer je apparaat dit aanbiedt.

Voordelen

 • Geweldig design
 • Mooie afwerking
 • Zeer comfortabel

Nadelen

 • Oorschelp roteert niet mee
 • Geen built in surround sound

Cijfer: 7,5

SYSTEM REQUIREMENTS

For Sound BlasterX Acoustic Engine Lite

 • Intel® Core™2 Duo or AMD® equivalent processor (2.8 GHz or faster recommended)
 • Intel, AMD or 100% compatible motherboard
 • Microsoft® Windows 10, Windows 8.1/8.0 32/64 bit, Windows 7 32/64 bit
 • 1GB RAM
 • >600 MB of free hard disk space

For Analog Connection

 • Available analog connector for headphone/microphone on PC/Mac/Android/iOS/PS4/Xbox devices

PACKAGE CONTENTS

 • Sound BlasterX H5 Tournament Edition Headset
 • Detachable 3.5mm 4-pole to 4-pole Jack  Braided Cable with Controls (1.2m)
 • Extension Audio/Microphone Splitter Cable (1.2m)

 

De Sound BlasterX H5 Tournament Edition is een upgrade van de Sound BlasterX H5. Volgens de makers van Creative komt deze vernieuwde versie met verbeterde drivers en een upgrade van de microfoon.  Als de specs net zo tof zijn al de verbeterde looks is de H5 Tournament Edition een echte aanrader. Nieuwsgierig? Je leest het hier! Het unboxen van de H5 Tournament Edition bevat de volgende onderdelen.  Een matzwarte, stalen headset, een kabel van een meter of anderhalf met de 3.5mm male en female jack in één. Een verlengkabeltje met een regelbare volume,  mute en play/pauze/opnemen knop. Als laatste de…

Overzicht Reviews

Design - 75%
Comfort - 85%
Audio - 65%
Mic - 75%

75%

Cijfer: 7,5

Opsomming: Dit maakt de H5 Tournament Edition een fijne toevoeging als headset met als pluspunten het geweldige draagcomfort, de toffe industriële looks en het wat minder spectaculaire virtuele 5.1 geluid, wanneer je apparaat dit aanbiedt.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
75

Over Jeroen Andreasen

Jeroen: Gadget & Games. Voornamelijk PS4 en 3DS. Favoriete games zijn Final Fantasy IX en X, Modern Warfare 2, Tekken Tag Tournament en de handheld Pokémon games. Naast gamen en testen schrijf ik voor www.jcmuts.nl

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*