Home / Hardware Reviews / Review: Razer Blackwidow X Chroma

Review: Razer Blackwidow X Chroma

>Razer is continu bezig om producten te blijven herontwerpen en daarin diverse types uit te brengen. Vandaag in de spotlight de Razer Blackwidow X Chroma!

Unboxing

Voordat ik daar mee begin wil ik eigenlijk beginnen met de doos op zich. Die vind ik zeer stijlvol. Mooie matzwart met de bekende groene tinten. Ze hebben het redelijk rustig gehouden zodat het een deftige uitstraling krijgt. Mooi gedaan! Aan de weerskanten zie je de naam Razer prijken. De voorkant natuurlijk een afbeelding van het toetsenbord met daarin een stuk dat open is. Dit is om de toetsen te voelen zodat je al een voorproefje krijgt van wat er komen gaat. Leuk gedaan. De achterkant is meestal hokjeswerk, met daarin de specs en de goede punten van een product. Dat hebben ze bij Razer net even anders gedaan zodat het chiquer oogt. Ze hebben drie afbeeldingen geplaatst met daaronder in het midden in het klein tekst in diverse talen. Hetzelfde concept maar dan heel anders.

back box blackwidow x Chroma

Wanneer we de doos open maken zien we de Blackwidow X Chroma al meteen liggen met een plastic hoesje erover. Een korte beschrijving en een brief van de CEO dat je de goede keuze hebt gemaakt!

Design

Het design is niet heel bijzonder. De Razer Blackwidow X Chroma is een vrij hoog toetsenbord. De voor- en achterzijde lopen schuin af met in het midden van de voorkant het gekleurde logo van Razer. Aan de achterkant zit netjes een opening zodat de kabel goed weg kan lopen, je kan ook de kabel laten weglopen aan weerskanten van de Blackwidow. De toetsen zelf lijken gewoon recht maar als je een willekeurige toets eraf haalt dan zie je dat elke toets een bepaalde helling en/of ronding heeft. Dan zie je ook dat een led tegen de toets aan schijnt i.p.v in de toets zelf zit.  De toetsen zitten niet in, maar echt op het toetsenbord. Deze overkapping is van staal, dus zeker duurzaam en erg stevig.  Er is 1 FN knop die de secundaire functie van een toets activeert zoals, verlichting dimmen, volume te regelen of tracks door te spoelen etc. Rechts bovenin zitten 5 groene leds die bijv. aangeven of caps aanstaat. Echter zijn de symbolen hiervoor verre van leesbaar en moet je met je snuffert echt 5 cm van het lampje af gaan zitten om te lezen wat er nu aan of uit staat.

razer-blackwidow-x-chroma-lifestyle-1

mde

Qua verlichting is het feest. De inmiddels veelgebruikte 16,8 miljoen kleuren vind je ook hierin terug. Je kunt makkelijke vooringestelde thema’s gebruiken of zelf voor licht-dj gaan spelen. Aan jou de keus, dit is allemaal te regelen via Razer Synapse, elke toets kan zijn eigen kleuren dragen. Wat wel jammer is, is het feit dat je niet 2 modi hebt. Één voor wanneer je bezig bent met je toetsenbord, en een modus dat hij in ruststand verkeerd. De wave vind ik namelijk erg mooi om naar te kijken maar wanneer ik er mee ga gamen leidt dit wel af.

Gebruikersgemak

De Blackwidow X Chroma speelt prima weg, al is hij voor mijn smaak wel aan de hoge kant. Maar dat is een kwestie van smaak. De game modus is zeker een prettig gevoel. Deze knop zorgt er voor dat de windowsknop gedeactiveerd is, evenals Alt-tab, Alt-f4, etc. In feiten dus alle commando’s die je per ongeluk uit je game slingeren. In het donker is het alleen onmogelijk om de secundaire toetsen te vinden als je niet weet waar ze zich bevinden. De logo’s hiervoor zijn namelijk niet verlicht. Ook ben ik gewend om met 1 hand deze commando’s uit te voeren. Nu zit de FN knop recht van de spatiebalk en deze secundaire functies op de F1 t/m FF12. Lastig dus om onder het gamen iets te doen aan je volume.Hier heb je dus snel 2 handen nodig, voor mij een ongemak. Wat wel makkelijk is, zijn de toetsen die met gemak eraf te halen zijn. Je toetsenbord heb je dus snel schoongemaakt.  Hierboven heb ik al beschreven dat de toetsen niet zomaar vlak zijn. Bij Razer hebben ze zeer goed gekeken naar welke hoeken en standen de toetsen moeten hebben om ze zo effectief mogelijk te kunnen vinden. Dit is perfect gedaan. Ook al is het een hoog toetsenbord, dit maakt je niet per definitie trager! Dat blijkt als je naar de Blackwidow X Chroma kijkt. Wat betreft de duurzaamheid van de toetsen kan ik op dit moment niets over zeggen. Maar Razer kennende mogen we er van uitgaan dat ze inderdaad leveren wat ze beloven. Namelijk 80 miljoen klicks voordat een mechanische toets het pas begeeft. Hieronder een mooie video waar de passie van razer over de toetsen goed wordt uitgelegd.

Software

De Blackwidow X Chroma maakt, net zoals alle andere Razer producten, gebruik van Razer Synapse. Een mooie tool die je alles laat regelen. In dit geval kun je snel macro’s maken, je verlichting aanpassen naar jouw wens en zelf je stats zien per game! Dat laatste heb ik nog niet echt gezien bij andere fabrikanten. Wat kun je er mee? Het is leuk om de stats te zien hoeveel je klikt per sessie etc. Meer een leuke bijkomstigheid. Je hebt ook een kopje Chroma aps. Ontwikkelaars kunnen verlichting programmeren voor je toetsenbord voor hun game, of je kunt zelf aan de slag gaan met een eigen app te maken! Dit geeft zeker meer diepgang aan de game! Momenteel zijn er 15 officiële apps uitgebracht en 7 community apps. Check de link om te zien welke games ondersteund worden en welke in het verschiet liggen.

chroma aps

custom lighting

Conclusie

Het is een zeer prettig toetsenbord om mee te gamen of ander werk te verrichten. De vlakken van de knoppen zijn zeer goed vorm gegeven. De antighosting van tien knoppen is ook meer dan genoeg. Het cable management kun je op drie manieren doen en dit kan in bepaalde situaties zeer prettig zijn en ben ik nog niet echt tegengekomen in andere toetsenborden. De verlichting is prachtig alleen mis ik een rust- en een werkstand. De secundaire knoppen zijn helaas niet verlicht en liggen wel te ver uit elkaar om goed gebruik van te maken met 1 hand. De knoppen zijn eenvoudig te demonteren. De software is super. Er zijn speciale Chroma aps die de beleving naar een hoger niveau tillen, nu hopen dat meer ontwikkelaars in deze boot stappen zodat het huidige aantal van 22 games wordt vergroot. Ook leuk dat je je stats kunt terugvinden wat je in welke game zoal hebt gedaan qua toetsaanslagen!

De Blackwidox X Chroma is  met een adviesprijs van € 189.- , €10,- goedkoper dan de gewone Blackwidow Chroma, maar mist daarintegen de USB-poorten, heeft alleen als cover metaal en mist 5 macrotoetsen. Persoonlijk zou ik dan voor die €10,- dat niet willen missen.

 

Razer is continu bezig om producten te blijven herontwerpen en daarin diverse types uit te brengen. Vandaag in de spotlight de Razer Blackwidow X Chroma! Unboxing Voordat ik daar mee begin wil ik eigenlijk beginnen met de doos op zich. Die vind ik zeer stijlvol. Mooie matzwart met de bekende groene tinten. Ze hebben het redelijk rustig gehouden zodat het een deftige uitstraling krijgt. Mooi gedaan! Aan de weerskanten zie je de naam Razer prijken. De voorkant natuurlijk een afbeelding van het toetsenbord met daarin een stuk dat open is. Dit is om de toetsen te voelen zodat je al…

Overzicht Reviews

design - 75%
gebruikersgemak - 65%
software - 90%
prijs/kwaliteit - 65%

74%

Eindscore

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
74

Over Kevin Krechting

Al een tijdje hoofdredacteur van deze site, maar daarnaast schrijf ik toch ook nog graag wat voor gadgetgear.nl. Je moet je interesses wel breed houden natuurlijk. Mijn expertise ligt in het reviewen van games en gamehardware. De platforms waar ik op game zijn de Playstation 3 & 4 en de PC. Daarnaast ben ik ook bezig met mobile gaming. U zult me dan ook veel binnen deze categorieën vinden op Entert1!

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*