Home / TV & Films / Blu-Ray & DVD / Review: The Monuments Men (Blu-Ray)

Review: The Monuments Men (Blu-Ray)

>The Monuments Men is alweer de vijfde film van regisseur George Clooney, die natuurlijk ook de hoofdrol voor zichzelf heeft geclaimd. Hoewel de cover wellicht de suggestie wekt dat we het over een echte oorlogsfilm hebben, is de praktijk anders. Ja, er wordt geschoten. Ja, er vallen doden. Ja, er zijn explosies, maar het gaat toch vooral om het moraal. Een moraal dat steeds lijkt te veranderen.

We ontmoeten Stokes (George Clooney) wanneer hij de militaire leiding van de Amerikanen probeert te overtuigen over het belang van Kunst. Terwijl D-Day in volle gang is, blijkt dat de Duitsers alle kunst verzamelen voor een museum ter eren van Hitler. Stokes hoopt dat de legerleiding het belang van kunst in ziet en het terugvinden van kunst als onderdeel van de bevrijding van Europa gaat zien.

Binnen het leger denkt men hier heel anders over. Waarom mannen en middelen beschikbaar stellen om wat schilderijen en standbeelden veilig te stellen? Als Stokes graag kunst veiligstelt, moet hij dat maar lekker zelf doen. Oké, het leger regelt dan een deel van de middelen, maar zeker geen mannen.

Stokes weet dan ook al snel een team van specialisten om zich heen te verzamelen die ook tot doel willen stellen om de geroofde kunst terug te brengen naar waar het vandaan kwam. Dit team bestaat uit grote namen als Matt Damon, Bill Muray, Cate Blanchet en John Goodman.

Op het moment dat Stokes bezig is om alles te regelen, krijgt hij ook de vraag of kunst het opofferen van levens wel waard is. Dit is die centrale vraag waar ik het over had. Aan het begin stelt Stokes dat kunst nooit een leven waard is. Gedurende de film gebeurd echter het onvermijdelijke. Er vallen doden in het team van Stokes en dan verandert voorzichtig zijn mening.

The Monuments Men is een film met een enorme sterrencast. Zoals je mag verwachten zit het acteerwerk dan ook goed in elkaar. Niets op aan te merken. Het verhaal is aangedikt, maar wel gebaseerd op gebeurtenissen die echt hebben plaatsgevonden tijdens de bevrijding van Europa.

Een leuk detail is ook dat veel opnamen in Europa hebben plaatsgevonden. Vooral het Duitse landschap is erg herkenbaar.

Extra’s

Als je net als mij bent, weet deze film je enorm te prikkelen. Al is het maar omdat het even een totaal andere film over de tweede wereldoorlog is. De extra’s bij The Monuments Men vormen dan ook een heerlijke toevoeging. Vooral ‘Een vrouw onder de monuments men’ is erg interessant.

IMG_0081

The Monuments Men is alweer de vijfde film van regisseur George Clooney, die natuurlijk ook de hoofdrol voor zichzelf heeft geclaimd. Hoewel de cover wellicht de suggestie wekt dat we het over een echte oorlogsfilm hebben, is de praktijk anders. Ja, er wordt geschoten. Ja, er vallen doden. Ja, er zijn explosies, maar het gaat toch vooral om het moraal. Een moraal dat steeds lijkt te veranderen. We ontmoeten Stokes (George Clooney) wanneer hij de militaire leiding van de Amerikanen probeert te overtuigen over het belang van Kunst. Terwijl D-Day in volle gang is, blijkt dat de Duitsers alle kunst…

Overzicht Reviews

Verhaallijn
Cast
Originaliteit

Opsomming: In de geschiedenisboeken komen de kustroven van de Nazi's nauwelijks naar voren. Hoewel het geheel behoorlijk gedramatiseerd is, heeft George Clooney met The Monuments Men een heerlijke film gemaakt die gewoon lekker anders is dan wat we gewend zijn. Een must-have voor liefhebbers van films als Zwartboek en Soldaat van Oranje.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
80

Over Arjan Olsder

Arjan kennen we van GadgetGear.nl, maar tikt ook graag een stukje mee aan Entert1.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*