Home / Hardware / Audio / Review: iRig Mic Studio Microfoon

Review: iRig Mic Studio Microfoon

De iRig Mic Studio is een superhandige condensatormicrofoon die een musthave is voor iedere thuisstudio en singer/songwriter. Door de mic aan te sluiten met je Android, iPhone, iPad, iPod touch, Mac en  PC is geen plek meer ongeschikt om op te nemen.

irigmicstudio-black-comp-08

Ja, juist! Je kunt deze microfoon aan je mobiele telefoon koppelen en prachtig geluid opnemen. Dat maakt deze compacte studio mic vooral zeer populair bij de singer/songwriters. Hij is erg gemakkelijk mee te nemen, in elkaar te zetten en te installeren. Voor het gebruik download je de gratis App EZ Voice. Daarnaast is de micro ook qua aanschafprijs interessant. Oké het is niet de aller goedkoopste op de markt, maar hé, dat mag je verwachten wanneer je kwaliteit in huis haalt.

Connect

Het aansluiten van de microfoon is kinderspel. Op de computer, telefoon of tablet is supergemakkelijk door een micro-USB-poort in de basis van de microfoon. De stekkers voor de Iphone, Android en PC zijn bijgeleverd en er zijn eventueel extra stekkers te koop voor de oudere versies Iphone. De bekabeling die je gebruikt voor de IRig Mic Studio zijn ook te gebruiken in combinatie met andere producten van iRig. Een minijack hoofdtelefoonuitgang aan de voorkant geeft toegang en overzicht middels de ingebouwde audio-interface.

Looks

De iRig Mic Studio oogt al direct enorm professioneel. Wij verkregen de zwarte versie die naar mijn mening het mooiste is, maar voor de liefhebbers is er ook een zilveren versie verkrijgbaar. De microfoon bestaat uit een aantal delen. De tripot (statief), bekabeling, luxe opbergzakje en de microfoon zelf. De mic is voorzien van een hoofdtelefoonuitgang op de voorzijde voor het onboard direct monitoren van de microfoon. Er zit een niveauregeling op de achterkant en LED lampje op de voorzijde die bij aansluiting de status weergeeft (power en indicator). Wanneer je het bureau statief hebt ingesteld en de mic is aangesloten, dan doet het uiterlijk niet onder in vergelijking met studio only microfoons.

iphone6_note4_irigmicstudio

Feels

Het gevoel is goed, lekker zwaar, geen plastic gevoel. Wanneer je de mic aansluit voelt het allemaal erg stevig. Doordat de microfoon zo compact is wanneer deze uit elkaar is gehaald maakt het een zeer mobiel product wat vooral voor singer songwriters een enorme plus is. Het enige dat je nodig hebt is het ‘fluwelen’ zakjes met inhoud en je mobieltje en je kunt direct opnemen.

irigmicstudio-black-hand-09

Sounds

De microfoon is getest op twee gebieden. Er zijn diverse voice overs ingesproken en opgenomen om de ruisonderdrukking, het achtergrondgeluid en de interne volumeregeling te testen. Daarnaast is er akoestische gitaarmuziek opgenomen. We hebben gebruik gemaakt van de gratis App EZ Voice die voldeed aan alle eisen en redelijk gemakkelijk was in gebruik. Uit onze tests vonden we de Irig Mic Studio een fantastische stukje techniek met super resultaat. Dat niet alleen voor het geld, maar vooral voor het vastleggen van de fijnere details. Zoals bij stemgeluiden het overgaan van fluistertoon tot stemverheffing en verschillende speelstijlen met akoestische gitaarmuziek.

ik-multimedia-irig-mic-studio-1017507

Conclusie

De iRig Mic Studio is niet gemaakt om de 500-pond-plus studio microfoon te vervangen. Deze microfoon is echt bedoeld om artiesten en producers een mogelijkheid te geven om op te nemen waar ze maar willen. Ideaal natuurlijk voor thuisstudio’s en de singer/songwriters.  Het gemak om de mic aan te sluiten op je mobieltje en direct te beginnen met opnemen is ongeëvenaard. Daarnaast is het compacte comfort een gigantische plus om de microfoon overal mee naar toe te nemen zonder te zwaar te zijn of te veel ruimte in te nemen. Qua prestaties is de microfoon zowel op de desktop als op Android voorzien van een uitstekende kwaliteit. Dit allemaal opgeteld maakt de IRig Mic Studio de musthave voor iedere thuisstudio, roadie en singer/songwriter. Als ik een cijfer moest geven voor het gehele product in vergelijking met een vast microphone dan zou geluidstechnisch het een 8 zijn, maar door het gebruikersgemak en de draagbaarheid maakt dit product tot een 9.

Cijfer: 9

Specs:

 • Professional studio microphone with large-diaphragm capsule
 • Ultra-compact size that’s easy to carry around
 • High-quality 1” back electret condenser capsule
 • 24-bit converter with 44.1/48Khz sampling rate
 • Low-noise, high-definition preamp
 • Integrated headphone output
 • Multicolor LED status and level indicator
 • Onboard gain control and headphone level control
 • Comes with a full suite of IK apps
 • Includes portable tripod tabletop stand
 • Includes Lightning, Micro-USB OTG and USB cables
 • 30-pin cable available separately
 • Available in black or silver version

Rig Mic Studio is compatible met apps en software zoals Cubasis, ProStudio Vocal FX, MultiTrack DAW en meer. Ook compatible met Apple’s GarageBand en Logic Pro X apps, en iOS Voice Memo.

De iRig Mic Studio is een superhandige condensatormicrofoon die een musthave is voor iedere thuisstudio en singer/songwriter. Door de mic aan te sluiten met je Android, iPhone, iPad, iPod touch, Mac en  PC is geen plek meer ongeschikt om op te nemen. Ja, juist! Je kunt deze microfoon aan je mobiele telefoon koppelen en prachtig geluid opnemen. Dat maakt deze compacte studio mic vooral zeer populair bij de singer/songwriters. Hij is erg gemakkelijk mee te nemen, in elkaar te zetten en te installeren. Voor het gebruik download je de gratis App EZ Voice. Daarnaast is de micro ook qua aanschafprijs…

Overzicht Reviews

Design
Usability
Sound

Cijfer: 9

Opsomming: Alles bij elkaar opgeteld maakt het de IRig Mic Studio tot een ware musthave voor iedere thuisstudio, roadie en singer/songwriter.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
90

Over Jeroen Andreasen

Jeroen: Gadget & Games. Voornamelijk PS4 en 3DS. Favoriete games zijn Final Fantasy IX en X, Modern Warfare 2, Tekken Tag Tournament en de handheld Pokémon games. Naast gamen en testen schrijf ik voor www.jcmuts.nl

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*