Home / Hardware / Toetsenborden / Review: SteelSeries Apex

Review: SteelSeries Apex

>De SteelSeries Apex is de laatste toevoeging van SteelSeries aan haar assortiment gaming toetsenborden. De Apex is ontworpen voor professionele gamers en is dan ook maximaal uitgerust. De afgelopen week mocht ik de nieuwe Apex in gebruik nemen.

Unboxing

Het toetsenbord is goed opgeborgen in de verpakking. Daarbij is ook een bescherming sticker op de glimmende delen van het toetsenbord geplakt om beschadiging van het toetsenbord te voorkomen. Verder vinden we in de doos een tweede setje rubberen voetjes voor de Apex om de hoogte en de hoek te veranderen. Ook een quick start handleiding en de SteelSeries sticker zijn aanwezig zoals we dat van meer SteelSeries producten kennen.unboxing2

Design

De Apex heeft een erg opvallend design, wat direct opvalt zijn de vele macro-toetsen, een extra grote spatiebalk en twee extra pijltjes toetsen. Dit toetsenbord is ontworpen zodat het jou als gamer volledig van dienst kan zijn. De rij macro-toetsen boven de functietoetsen is verhoogd, zo maakt SteelSeries het je makkelijker het verschil te vinden tussen een functie- en macro-toets.

Verder is het toetsenbord uitgerust met vier “layer” toetsen, hiermee is het nog makkelijker om verschillende macro’s aan dezelfde toetsen te binden. Hier ga ik onder het kopje ‘macro-toetsen’ verder op in. Aan de meest rechter zijde van het toetsenbord vindt je een rij toetsen om multimedia mee te bedienen. Zet gemakkelijk een liedje op pauze, of verhoog/verlaag het volume van de muziek.

Als laatste dan het meest flitsende aan dit toetsenbord. De Apex heeft vijf verschillende zones op het toetsenbord. Van elk van deze zones is de led verlichting onafhankelijk aanpasbaar. Vervolgens kan je voor elke verschillende “layer” op het toetsenbord een andere kleurencombinatie geven. Hierdoor kan je gemakkelijk herkennen welke macro layer er actief is op dat moment. Elke toets op het toetsenbord wordt verlicht, zo ook het SteelSeries logo en beide zijdes van het toetsenbord.Resized 1

Macro-toetsen

In Totaal heeft de Apex 22 verschillende macro-toetsen beschikbaar. Mocht dit nog niet genoeg zijn, SteelSeries laat je met de ‘SteelSeries Engine’ elke toets op de Apex macro’en. De mogelijkheden zijn oneindig. Het instellen van een macro is super simpel, je klikt op het macro vak en je typt de toetsencombinatie die je aan deze toets wil binden en je slaat het profiel op. Hierbij kan je ook de keuze maken of de vertraging tussen de toets aanslagen moeten worden meegenomen of dat alles in één keer moet worden uitgevoerd.

Ook heeft de Apex nog drie extra “layers” waar ik al eerder over sprak. Deze vier lagen laten je schakelen tussen verschillende macro instellingen op het toetsenbord. Mocht je verschillende macro instellingen willen hebben voor verschillende games of heb je toch meer macro’s nodig, dan kan je gemakkelijk schakelen met één van de vier toetsen links bovenaan. Zoals ik al eerder meldde kan je voor elke layer ook een individuele kleurencombinatie instellen. Zodat het eenvoudig is te herkennen welke layer je actief hebt staan. 

SteelSeries Engine

SteelSeries Engine

De SteelSeries Engine is een stukje software van SteelSeries dat de Apex en al zijn functies aanstuurt. Ze hebben er goed aangedaan dit zo eenvoudig mogelijk te maken. Eigenlijk is het gewoon de toets aanklikken op het plaatje van de Apex, functie kiezen en vervolgens je toetsaanslag of macro ingeven.

Ook kan je voor elke layer eenvoudig aangeven welke kleurencombinatie je wilt toepassen door het deel te selecteren op een miniatuur van het toetsenbord. Vervolgens kan je een kleur kiezen en die toepassen. Sla je profiel op en je bent klaar. Verder is er nog een leuke tool die bijhoudt hoeveel toetsaanslagen je maakt en welke toetsen je het meeste gebruikt in één sessie. De toetsen die het meest worden aangeslagen zijn daarbij rood en degenen die het minst worden aangeslagen blauw. 

Keypress Record

 

Gebruik

Toen ik de Apex vorige week in gebruik nam was de plaatsing van mijn vingers op de toetsen erg wennen. De macro-toetsen aan de linker zijde zorgen ervoor dat het toetsenbord wat breder is dan een doorsnee toetsenbord. Om deze reden zat ik dan ook geregeld op de Tab / Caps-Lock toets in plaats van “WASD”. Enige gewenning doet dit probleempje al snel verdwijnen. Het aanslaan van alle toetsen gaat moeiteloos wat het prettig maakt om mee te gamen of teksten te typen, zoals deze review natuurlijk.

De grote spatiebalk is erg prettig te gebruiken, doordat deze schuin afloopt heb ik het gevoel dat het de spanning op mijn duim wat verminderd tijdens het gamen. Ook de macro-toetsen aan de linker zijde zijn gemakkelijk te bereiken. Wel vind ik het wat lastig meteen de goede toets te vinden omdat er geen herkenningspunt of scheiding tussen de toetsen is. Mede om deze reden zal ik dan ook niet zo snel belangrijke functies toekennen aan de macro toetsen. De macro-toetsen boven de functietoetsen van de Apex zijn zeer gemakkelijk blind te bereiken. Wel moet je bij deze toetsen, andere toetsen los laten. Zeker wanneer je de rechter macro-toetsen wil bereiken. Waar ik persoonlijk de macro-toetsen veel voor heb gebruikt zijn inlog macro’s en handelingen binnen games die ik anders had aan moeten klikken of een menu voor moeten openen.

Een feature van de Apex die ik nog niet heb genoemd is de anti-ghosting feature. Deze feature omvat 20 van de meest gebruikte toetsen waarvan je er 6 tegelijktijdig aan kan slaan. Iedereen kent het probleem wel dat wanneer je te veel toetsen tegelijk gebruikt, het toetsenbord vast loopt of gewoon een functie overslaat. Met de Apex heb je hier dus veel minder last, daarnaast kan je nog beter reageren op bijvoorbeeld je tegenstander.resized 3Conclusie

De SteelSeries Apex lijkt mij een ideaal toetsenbord voor iedere gamer, met de kwaliteit die we van deze fabrikant gewend zijn. SteelSeries heeft bijna overal aan gedacht om jouw game-ervaring beter te maken en jouw te helpen waar nodig. Daarnaast heeft de Apex nog een vet uiterlijk met als dikke plus de 5-zone led verlichting. Met de SteelSeries Engine zijn alle functies voor iedere gamer makkelijk en snel in te stellen. Wel zijn sommigen macro-toetsen wat moeilijk bereikbaar en de toetsen aan de linker kant lastig te herkennen waardoor je wel eens misklikt.

De Apex is verkrijgbaar voor de adviesprijs van €99,99.

Wil jij zo’n vette SteelSeries Apex winnen? Stuur een mailtje naar wedstrijd@gadgetgear.nl en vertel ons waarom jij dit toetsenbord zou moeten winnen!

 

 

 

 

Over Jack Spoor

Al van jongs af aan gaan mijn intresses voornamelijk uit naar games, computers en hardware. Ik blijf zelf graag up to date en ben het liefst overal als eerste bij. Niet geheel raar dat ik nu al geruime tijd als editor te vinden ben op zowel Entert1 als Gadgetgear.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*