Home / Hardware Reviews / Smartphone Reviews / Review: Sony Xperia Z1

Review: Sony Xperia Z1

Als het om quad-core smartphones gaat, is de Xperia Z1 de snelste smartphone ter wereld. Toch blijft het daar niet bij. De smartphone is ook nog waterdicht. Aan ons om te kijken hoe de Z1 scoort als het gaat om het kijken van films en het spelen van games. Unboxing Natuurlijk kijken we even wat we in het doosje van de Xperia Z1 vinden. De lijst is beperkt tot een netstroomlader en een USB kabeltje. Geen headset en dat is top. Een echte muziekliefhebber laat die toch altijd liggen. Onder de motorkap De Xperia Z1 draait op een quad-core 2,2GHz…

Overzicht Reviews

FIlms kijken
Speakers
Standaard audio app
Gaming
Benchmarks

Opsomming: Waterdicht en retesnel, dat is de Sony Xperia Z1. Oja, hij ligt ook nog eens enorm lekker in de hand.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
93
>Als het om quad-core smartphones gaat, is de Xperia Z1 de snelste smartphone ter wereld. Toch blijft het daar niet bij. De smartphone is ook nog waterdicht. Aan ons om te kijken hoe de Z1 scoort als het gaat om het kijken van films en het spelen van games.

Unboxing

Natuurlijk kijken we even wat we in het doosje van de Xperia Z1 vinden. De lijst is beperkt tot een netstroomlader en een USB kabeltje. Geen headset en dat is top. Een echte muziekliefhebber laat die toch altijd liggen.

Sony-Xperia-Z1-Unboxing

Onder de motorkap

De Xperia Z1 draait op een quad-core 2,2GHz Krait 400 CPU met 2GB RAM. Daarnaast bevat de Qualcomm MSM8974 Snapdragon 800 chipset ook een Adreno 330 GPU. Wat dat met de graphics doet, lees je zo.

fde6c157e9bfa55c21f78d0c62587e95

Kijken we naar het processorgebruik van de Z1, dan zien we dat de smartphone de vier cores individueel kan aanspreken waardoor het energieverbruik in bedwang wordt gehouden. Hebben we topprestaties nodig, dan krijgen we die. Zijn we alleen in het menu aan het scrollen, is het maar één core die aan het rekenen slaat.

Sony-Xperia-Z1-Links

Qua WiFi is de Z1 uitgerust met Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Direct, DLNA en een Wi-Fi hotspot functie. Bluetooth 4.0 SMART is ook aanwezig zodat je ruimschoots gebruik kunt maken van accessoires als externe controllers en smartwatches. Via A2DP kun je muziek in hoge kwaliteit streamen naar bluetooth speakers.

Algemene ervaring

De algemene ervaring van de Z1 is erg goed. Het toestel reageert vlot op mijn acties en apps starten snel. Qua sensoren en communicatie is alles aanwezig. Van 4G tot NFC, de Z1 heeft het. Sony rust de Z1 met een aantal standaard apps uit waaronder de Sony Walkman app. Één van de betere muziekspelers die standaard op een toestel zit. Daarnaast is Facebook volledig geïntegreerd in de interface van Sony.

Sony-Xperia-Z1-Rechts

Films kijken op de Xperia Z1

Films kijken doe je op een royaal 5 inch TFT display met een Full HD 1080×1920 resolutie. Met 441 DPI geeft de Xperia Z1 de iPhone 5S het nakijken. Door de hoge pixeldichtheid zijn de films haarscherp en zijn de ondertitels goed leesbaar.

12d6f741e3fe4f28c6fceab49b763f4b

De beeldhoek van het display laat te wensen over. De beeldhoek is zowel horizontaal als vertikaal erg breed, maar haalt niet de perfectie van een Super AMOLED display. Daar staat tegenover dat de beelden die Sony op dit display neerzet zeer natuurgetrouw zijn. Dit komt mede door de Triluminos en X-Reality techniek die Sony achter dit display heeft zitten.

Muziek luisteren op de Xperia Z1

Na de Xperia Z heeft Sony een aantal aanpassingen gemaakt die belangrijk zijn voor de muziekbeleving op de Xperia Z1. Het belangrijkste is dat de 3,5mm jack plug niet meer achter een klepje zit. Hierdoor kan het klepje niet beschadigen waardoor je niet langer het risico loopt dat jouw toestel haar waterdichtheid verliest.

Sony-Xperia-Z1-Bovenkant

Een andere belangrijke wijziging is dat de speaker nu aan de onderkant zit en toch weer een gril heeft gekregen. Sony lost de waterdichtheid kennelijk op een andere manier op. De kwaliteit van de speaker is hierdoor meteen al een stuk beter dan van de Xperia Z.

Sony-Xperia-Z1-Speaker

Zetten we de hoofdtelefoon op, dan is er weinig verschil met de Xperia Z waar te nemen. De kwaliteit van de geluidschip lijkt ongewijzigd.

Screenshot_2013-10-10-10-30-23

Gamen op de Z1

Ten opzichte van de Xperia Z is de Z1 qua gaming een flinke stap vooruit. Door de afgeronde randen ligt de Z1 extreem lekker in de handen. Het grote display laat voldoende ruimte voor de duimen en de actie in de games zelf.

Xperia-Z-Xperia-Z1

Natuurlijk zijn we de Z1 ook gaan benchmarken. Hiervoor hebben we gebruik gemaakt van 3DMARK.

Benchmark: ICE STORM

Maxed Out! Deze test is veel te licht voor de Xperia Z1.

Screenshot_2013-10-10-10-27-52

Benchmark: ICE STORM EXTREME

Maxed Out! Ook deze test is veel te licht. Daarbij valt het wel op dat onze Z1 op het gebied van Physics toch een net iets hogere score behaalt dan andere Z1 modellen.

Screenshot_2013-10-10-10-28-11

Benchmark: ICE STORM UNLIMITED

Nu kunnen we pas echt vergelijken. De Xperia Z1 die we hier hebben liggen behaalt een score van 17.733 punten. Bij de eerste graphics test weet de Xperia Z1 een framerate van maarliefst 92FPS neer te zetten en zelfs bij de zware physics test blijft de framerate met 54,9 FPS enorm goed. Kijken we naar de publieke scores in 3DMARK, dan scoort alleen de Galaxy Note 3 beter, maar dat is iets dat we zelf komende week gaan testen.

Screenshot_2013-10-10-10-28-25

Conclusie

Voor dit moment is de Xperia Z1 de ultieme entertainment smartphone. We kunnen de keuze voor het display alleen maar prijzen wanneer het om films gaat en het laat voldoende ruimte om lekker op te gamen. De nieuwe, afgeronde randen van de Z1 liggen gewoon lekker in de hand.

Kijken we naar de prestaties in 3DMARK, dan wordt ons gevoel voor de kwaliteit verder bevestigd. De Xperia Z1 slaagt foutloos voor de eerste twee tests en ook de Unlimited score zit vrijwel tegen de max aan.

Beschikbaarheid

De Xperia Z1 ligt nu in de winkel voor €699.

Over Arjan Olsder

Arjan kennen we van GadgetGear.nl, maar tikt ook graag een stukje mee aan Entert1.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*