Home / Hardware Reviews / Toetsenbord Reviews / Review: Roccat Ryos MK Pro

Review: Roccat Ryos MK Pro

>De Ryos MK Pro van Roccat werd in maart dit jaar geïntroduceerd, wij ontvingen een paar weken terug een test-exemplaar van Roccat zelf. De Ryos MK Pro is de meeste luxe variant uit de Ryos serie en beschikt over blauwe LED verlichting en RED (cherry) switches voor elke toets.

Nadat ik de Ryos uit zijn verpakking haal valt me gelijk het gewicht en de degelijkheid op. Het materiaal is dan wel plastic maar voelt zeer stevig aan, een vaak gefrustreerde gamer met woede aanvallen zal hier vooral veel baat bij hebben! Het gewicht en de rubberen voetjes van de Ryos zorgen voor een goede grip op het bureau en zal niet zomaar van zijn plaats wijken, ook niet tijdens hevige gaming sessies.

Roccat Ryos MK Pro Boxed

Design

Mijn eerste indrukken met de Ryos zijn eigenlijk al direct positief. Naast deze eerste indrukken met de functionaliteit is er natuurlijk ook weer een tof design. Roccat weet de ontwerpen van zijn hardware te vernieuwen maar toch die Roccat stempel opnieuw te plaatsen. De blauwe LED’s zijn op verschillende manieren in te stellen, elke toets wordt apart verlicht wat bijzondere effecten oplevert. De Ryos is relatief zwaar voor een toetsenbord, samen met de anti-slip zorgt dit voor een geweldige ligging op het bureau. Het gewicht en de wat

Ryos MK PRO

Aan de slag

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan toetsenborden met lage toetsen, de hoge toetsen van de Ryos zijn dan ook even wennen. Ondanks dat het typen bij dit typen bij de Ryos MK wat zwaarder aanvoelt, is de zwaardere toetsaanslag bijzonder effectief tijdens het gamen. Je bent je bewuster welke toetsen je indrukt waardoor het per ongeluk indrukken van een toets je minder snel zal gebeuren. Het mechanische Ryos MK Pro toetsenbord beschikt over RED (cherry) switches De reactie van de toetsen is ook merkbaar goed, je hoeft een toets niet volledig tot de bodem in te drukken om deze te activeren.

Aan de linkerkant vindt je een vijftal macro toetsen en nog eens drie onder de spatiebalk. Niet alleen deze toetsen zijn te programmeren maar elke toets op de Ryos is aan te passen met de aangeleverde software van Roccat. Zo kan je elke toets een andere functie geven of er een marco aan toewijzen.

roccat_ryosmkpro_05

Maar wat de Ryos echt tot een fijn gaming toetsenbord maakt, is het comfort dat dit toetsenbord biedt. De hoge polssteun zorgt voor comfort tijdens lange gaming sessies en maakt de toetsen prettig bereikbaar. Ook heb je met de Ryos geen last van ghosting door een techniek die Roccat de N-key rollover noemt, hierdoor registreert  het toetsenbord iedere toetsaanslag die je maakt. Het toetsenbord stelt je in staat alle toetsen te herprogrammeren, je kan tot 500 macro’s opslaan in het geheugen.

Wat voor mij een interessante feature was is de Easy-Shift toets van Roccat. Door de Easy-Shift functie toe te passen kan je een volledig nieuw geprogrammeerde lay-out op de Ryos activeren of op je muis. Het vervelende aan de Easy-Shift functie op Roccat’s muizen is dat je direct al een functietoets kwijt bent. Door de Easy-Shift functie op het toetsenbord te activeren, op bijvoorbeeld een macro-toets creëer je een volledig nieuwe set functietoetsen zonder er een te verliezen. De ideale toets voor deze functie had de FN toets geweest, Roccat plaatste deze aan de rechter zeide van het toetsenbord. Moeilijk te bereiken wanneer je in de rechter handt je gamingmuis moet vasthouden!

Ryos MK Pro back

Software

Natuurlijk hebben we bij entert1 al eerder kennis gemaakt met de driver software van Roccat voor al zijn hardware. Roccat heeft natuurlijk ook voor de Ryos de gebruikelijke software, dit stelt je in staat om eigenlijk bijna alles op het toetsenbord aan te passen. Naast de functionele opties zoals het aanpassen van de functietoetsen, het maken van macro’s, toewijzen van bijvoorbeeld de Easy-Shift toets en het eenvoudig updaten van de firmware zijn er ook nog andere opties voor de Ryos. Zo is er een R.A.D. uitvoering voor het toetsenbord en is de verlichting aan te passen.

Ryos MK Pro Tool 1

 

Op dit moment zijn er drie versies van dit model toetsenbord de MK, MK Glow en MK Pro, hieronder een overzicht met verschillen en prijzen in dollars. De richtprijzen in euro’s zijn respectievelijk €99,99, €139,99 en €169,99.

Ryos MK chart

 

Meer over Roccat

 

De Ryos MK Pro van Roccat werd in maart dit jaar geïntroduceerd, wij ontvingen een paar weken terug een test-exemplaar van Roccat zelf. De Ryos MK Pro is de meeste luxe variant uit de Ryos serie en beschikt over blauwe LED verlichting en RED (cherry) switches voor elke toets. Nadat ik de Ryos uit zijn verpakking haal valt me gelijk het gewicht en de degelijkheid op. Het materiaal is dan wel plastic maar voelt zeer stevig aan, een vaak gefrustreerde gamer met woede aanvallen zal hier vooral veel baat bij hebben! Het gewicht en de rubberen voetjes van de Ryos…

Overzicht Reviews

Design - 9
Kwaliteit - 9
Comfort - 8.5
Functionaliteit - 10
Prijs-kwaliteitsverhouding - 8

8.9

Opsomming: De Roccat Ryos MK Pro is een ontzettend fijn toetsenbord met een leuk design dat de naam Roccat uitstraalt. Het toetsenbord is comfortabel mede door de hoge polssteun. Ook voelt de Ryos degelijk en stevig aan, dat is zeer merkbaar tijdens het gamen, enkel het typen van teksten gaat wat stroever. Door anti-ghosting heb je geen last van toetsaanslagen die niet doorkomen en de aansluitingen voor een microfoon, speakers en 2x USB zijn zeer welkome feature. De bijbehorende software biedt een goede en duidelijke interface, enkel wordt het echt wel tijd dat Roccat met een universeel programma voor al zijn hardware komt.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
9

Over Jack Spoor

Al van jongs af aan gaan mijn intresses voornamelijk uit naar games, computers en hardware. Ik blijf zelf graag up to date en ben het liefst overal als eerste bij. Niet geheel raar dat ik nu al geruime tijd als editor te vinden ben op zowel Entert1 als Gadgetgear.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*