Home / Handheld & Mobile / 3DS / Review: New Nintendo 3DS

Review: New Nintendo 3DS

>Op het moment dat de eerste 3DS in de schappen lag, waren we verbaasd over dat het echt mogelijk was om 3D te zien zonder bril, maar we waren het er ook allemaal stiekem over eens dat de ervaring verre van perfect was. Ook misten we allemaal een tweede analoge stick, maar dit loste Nintendo netjes op met de Circle Pad Pro accessoires. Nu de New Nintendo 3Ds er is, is de kleine handheld eindelijk volwassen geworden.

Unboxing

Het is een beetje irritant. Nintendo leverde bij de eerste Nintendo 3DS keurig een Nintendo ladertje mee. Bij de Nintendo 3DS XL ontbrak deze evenals bij de release van de Nintendo 2DS. Het was een vreemde besparing en het blijft een vreemde besparing want ook de New Nintendo 3DS mist maar één ding… een lader. En die heb je wel nodig.

Verder vinden we in het doosje een berg documentatie, de AR cards en in de New Nintendo 3DS vinden we een 4GB Toshiba Micro-SD kaart (klasse 4) en een stylus. Ook zit er een standaard setje cover plates in waarvan je zelf de bovenste nog even moet plaatsen.

Design

Qua design is de New Nintendo 3DS een flinke stap vooruit. Zo is het voorbij met de lelijke teksten die Nintendo verplicht op het apparaat moet drukken. Deze zijn nu op de bovenklep gedrukt en verdwijnen daarmee onder de bovenste cover plate. Een slimme zet.

Het slot voor de games is nu naar linksvoor verplaatst. Lekker comfortabel en het slot voor de micro-SD kaart zit weggewerkt onder de onderste cover plate. Nog een enorme verbetering is dat de accu nu vervangen kan worden voor één met een grotere capaciteit of één met een qi ontvanger zodat je jouw New Nintendo 3DS ook draadloos zou kunnen laden. Zelf heb ik nog zo’n accu voor mijn eerste DS. Superhandig! Nouja, behalve als het je slim lijkt om gewoon meerdere batterijen op zak te hebben. Om de batterij te vervangen moet je immers wel iedere keer de cover plate er vanaf schroeven…

Het meest opvallende aan het nieuwe design van de New Nintendo 3DS is natuurlijk de ondersteuning voor cover plates. Met deze cover plates is het zeer eenvoudig om het uiterlijk van de New Nintendo 3DS naar jouw smaak aan te passen, maar daar lees je volgende week meer over.

Nintendo kan op deze manier zelf ook gemakkelijker met limited editions voor de New Nintendo 3DS komen. Zo liggen er momenteel al limited editions van The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D en Monster Hunter 4 Ultimate. Je kunt er donder op zeggen dat de Chinezen snel het assortiment van Nintendo zullen aanvullen.

Button layout

Qua button layout zijn er een aantal forse veranderingen in de New Nintendo 3DS te bespeuren. We beginnen aan de achterkant. Hier heeft Nintendo dubbele schouderknoppen geplaatst. Niet onder elkaar, maar naast elkaar. Anders zou de New Nintendo 3DS immers een stuk dikker moeten worden.

Een andere innovatie van de Circle Pad Pro accessoires was de analoge stick. Ook deze heeft nu een definitieve plaats naast de ABXY knoppen gekregen, maar wel in een andere vorm. Het is een klein joystickje geworden zoals we vroeger veel in laptops zagen. Dit is heel kort wennen, maar eigenlijk werkt dit hetzelfde als een analoge stick.

Displays

Ook qua displays heeft de New Nintendo 3DS een flinke aanpassing ondergaan. Zo vinden we boven het 3D display een tweede camera die voor face tracking wordt gebruikt. De New Nintendo 3DS zal haar 3D filter aanpassen op de locatie van jouw gezicht en het mag gezegd worden, het 3D beeld is eindelijk volledig stabiel. Hulde! De beste passieve 3D ervaring ooit!

Toch is de resolutie van het 3D display niet veranderd. Nintendo legt er nog steeds een 800×240 LCD in waarvan je 400 pixels per oog krijgt in 3D modus.

Hardware

Voor ik het over de chipset in de New Nintendo 3Ds ga hebben, moet ik het eerst over een andere vernieuwing hebben. De New Nintendo 3DS beschikt namelijk over NFC en dat ontbrak bij de voorgaande modellen. Hierdoor is hij compatible met de Amiibo van Nintendo en kun je extra’s in jouw games unlocken. Net als met de Nintendo Wii U.

Over de chipset laat Nintendo traditioneel weinig los en dat is jammer. Nintendo heeft aangegeven dat de chipset een stuk krachtiger is dan in de oude 3DS systemen en dat kunnen we aan de hand van onze ervaringen wel bevestigen, maar hoe groot het verschil is blijft helaas onduidelijk.

Wat verder opvallend is, is de 3D zender/ontvanger aan de achterkant van de New Nintendo 3DS. Voor de klassieke systemen gebruikte Nintendo deze hardware om met de Circle Pad Pro te communiceren. Het lijkt erop dat Nintendo nu de optie op extra hardware hiermee open houdt. We wachten in spanning af…

Software

Wanneer je de New Nintendo 3DS koopt is deze niet leeg. Nintendo installeert, net als bij de 3DS, Nintendo 3DS Camera, Nintendo 3DS Sound, Mii-Maker, Mii-Park, de eShop, AR Games, Gezichtenjacht, Dagboek en Download Play. Nieuw voor de New Nintendo 3DS is de Tomodachi Life Welcome Version. Een soort van Tamagochi waar je zelf de hoofdrol in speelt. Een leuke bonus.

De ervaring

En dan de ervaring met de New Nintendo 3DS. Die is bijzonder. Zoals boven al aangegeven is dit het meest stabiele passieve 3D beeld dat ik ooit heb mogen ervaren. De face tracking optie werkt zelfs prima bij tegenlicht. Het probleem met ghosting is wel gebleven. Ghosting ontstaat bij zeer heldere afbeeldingen. Deze worden tussen de verschillende lagen van het display gereflecteerd. Dit is een nadeel van de passieve 3D techniek die Nintendo gebruikt, maar het alternatief is om weer met een brilletje op te gaan zitten. Doe me dan dit maar ;-).

Maar ook de games zijn een nieuwe ervaring. De graphics van games als Monster Hunter 4 Ultimate zijn retestrak op het nieuwe systeem. Ook dit draagt bij aan een verbeterde 3D ervaring. Het geluid is verder goed en de nieuwe analoge stick werd ook prettig wanneer je deze eenmaal in de vingers hebt. Wil ik nog terug? No way!

Op het moment dat de eerste 3DS in de schappen lag, waren we verbaasd over dat het echt mogelijk was om 3D te zien zonder bril, maar we waren het er ook allemaal stiekem over eens dat de ervaring verre van perfect was. Ook misten we allemaal een tweede analoge stick, maar dit loste Nintendo netjes op met de Circle Pad Pro accessoires. Nu de New Nintendo 3Ds er is, is de kleine handheld eindelijk volwassen geworden. Unboxing Het is een beetje irritant. Nintendo leverde bij de eerste Nintendo 3DS keurig een Nintendo ladertje mee. Bij de Nintendo 3DS XL…

Overzicht Reviews

Nieuwe buttons
Nieuwe looks
Nieuw 3D display
Unboxing

Opsomming: Kun je met de New Nintendo 3DS gamen out of the box? Zolang er nog stroom in de batterij zit wel, daarna mag je terug naar de winkel om een ladertje te kopen. Het enige smetje op een prachtig stukje hardware. Was de uitrusting mooi compleet, gaf ik de New Nintendo 3DS de maximaal haalbare score.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
95

Over Roelof van Doorn

Die man met de snor, dat is wat ik vaak hoor. Een groot fan van series en films, maar stiekem ook wel interesse voor games. Your man at the spot, that's me!

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*