Home / Hardware / Toetsenborden / Review: Logitech G213 Prodigy Keyboard

Review: Logitech G213 Prodigy Keyboard

>Een dik gaming keyboard voor niet al te veel geld, dat is de missie die Logitech voor zich heeft gezien met de G213 Prodigy. Een ramplank voor gamers met polssteun, mediaknoppen en verlichting.

Unboxing

De unboxing van de G213 Prodigy is alles behalve spannend. Het keyboard ligt er netjes verpakt in. De USB kabel zit er uiteraard gewoon aan vast.

Design

Aan de onderkant van het G213 Prodigy Keyboard vinden we twee uitklapbare pootjes om deze omhoog te zetten. Uiteraard is dit om tegemoet te komen aan de persoonlijke voorkeur. Verder is de onderkant echt heel goed anti-slip gemaakt door Logitech.

De knoppen van het G213 Prodigy Keyboard zijn relatief hoog en allemaal verlicht. Hoewel het om full-color LED verlichting gaat, heeft Logitech hier toch flink kunnen bezuinigen op de prijs. Het keyboard is ingedeeld in vijf verlichtingszones in plaats van individuele verlichting per knop.

Midden boven vinden we duidelijke status LED’s die de modus van verschillende knoppen en het hele toetsenbord aangeven. Rechtsboven vinden we knoppen die specifiek zijn voor dit toetsenbord. Meteen naast het qwerty deel vinden we de gaming knop en een knop om de algehele verlichting van het toetsenbord in één keer uit te schakelen. Boven de numpad vinden we mediaknoppen. Ook altijd handig. Al deze specifieke knoppen zijn relatief plat en rond.

Onderaan het toetsenbord sluiten we af met een vaste polssteun die niet overdreven aanwezig is. Precies genoeg. Wat je niet ziet, maar wel belangrijk is, is de bestendigheid tegen morsen. Wanneer vloeistoffen over het toetsenbord lopen, worden deze keurig afgevoerd.

Toetsen

Niets is belangrijker dan de kwaliteit van de toetsen. Voor de prijs waarop Logitech de G213 Prodigy in de markt zet is het vrijwel onmogelijk om voor mechanische toetsen te kiezen. Dit is de reden dat Logitech heeft gekozen voor een membraan toetsenbord. Daarbij is het toeval dat Razer tijdens de IFA een vergelijkbaar toetsenbord aankondigde. Ook op basis van deze membraan technologie.

logitech-g-g213-prodigy_mg_1298

Het voordeel voor Razer is dat de membraan toetsen wat zachter tikken. In het geval van Logitech maakt dit niet zo gek veel uit. De mechanische toetsenborden van Logitech zijn altijd al wat zachter in aanslag geweest. Dit laatste is belangrijk voor de verstaanbaarheid over teamspeak ;-).

Het grote verschil tussen de twee technieken is dat de toetsaanslagen van een mechanisch keyboard wat zachter aanvoelen. Voorheen was de responsetijd dan ook wat trager dan bij mechanische toetsenborden. Logitech heeft de techniek echter zo goed in de vingers dat de responsetijd in de G213 Prodigy is teruggebracht naar 2ms.

Tests laten zien dat dit soort membraam toetsenborden een kortere levensduur hebben dan mechanische toetsen. Of in ieder geval lastig vervangbaar zijn wanneer een toets begint te falen. Wanneer je een hardcore gamer bent is dit een goede reden om nog even door te sparen. Voor de gemiddelde, casual gamer is dit een factor waar je geen rekening mee hoeft te houden.

Personaliseren van de G213 Prodigy game-ervaring

In tegenstelling tot veel van de toetsenborden uit de Logitech G series, ontbreekt het hier aan de bekende G toetsen die met marco’s te programmeren zijn. Wanneer het toetsenbord in game modus staat, kun je nu de F toetsen vrij programmeren. In game modus kunnen ook de Windows en menu knoppen worden opgeheven zodat je die niet per ongeluk indrukt.

logitech-g-g213-prodigy-toetsinstellingen

De Logitech Gaming Software stelt je niet alleen in staat om alle functies van het toetsenbord aan te passen, je kunt er ook profielen in opslaan voor bepaalde games. En niet alleen voor bepaalde games. Logitech snapt dat gaming hardware ook ideaal is voor software als Photoshop. Ook daar zijn losse profielen voor aan te maken. Handig wanneer je even snel een content aware fill ergens nodig hebt.

logitech-g-g213-prodigy-game-profiles

Verlichting

Een goed toetsenbord voor gamers moet natuurlijk voorzien zijn van flashy verlichting. Ook bij dit goedkopere keyboard heeft Logitech toch haar best gedaan om jou als gamer iets meer te bieden. Dit heeft Logitech gedaan door het toetsenbord van vijf verlichtingszones te voorzien in plaats van een multi-color LED per knop. Personalisatie is dus geen enkel probleem, mits je voorlief neemt dat het met minder details gaat.

Logitech laat het licht in de toetsen geleiden door de doorzichtige, siliconen mat onder de toetsen en doorzichtig plastic in de toetsen. Hierdoor kan Logitech met relatief weinig LED’s toch het hele keyboard van licht voorzien. Deze techniek heeft wel als nadeel dat het licht ook veel minder intens is. Dit is vooral goed zichtbaar wanneer je er een Logitech muis hebt liggen. Zelfs wanneer deze uit dezelfde serie komt zoals de G403 Prodigy in ons geval. Daar is het licht veel intenser. In het donker valt dit nauwelijks op, maar overdag echt wel.

logitech-g-g213-prodigy-licht-instellingen

Beschikbaarheid

De Logtiech G G213 Prodigy is onder anderen verkrijgbaar via Bol.com.

Een dik gaming keyboard voor niet al te veel geld, dat is de missie die Logitech voor zich heeft gezien met de G213 Prodigy. Een ramplank voor gamers met polssteun, mediaknoppen en verlichting. Unboxing De unboxing van de G213 Prodigy is alles behalve spannend. Het keyboard ligt er netjes verpakt in. De USB kabel zit er uiteraard gewoon aan vast. https://www.youtube.com/watch?v=_X5g4JthA0c Design Aan de onderkant van het G213 Prodigy Keyboard vinden we twee uitklapbare pootjes om deze omhoog te zetten. Uiteraard is dit om tegemoet te komen aan de persoonlijke voorkeur. Verder is de onderkant echt heel goed anti-slip gemaakt…

Overzicht Reviews

Verlichting
Game modus
Toetskwaliteit

Opsomming: Logitech G probeert het. Veel toetsenbord voor weinig. €79,99 laat weinig ruimte voor kwaliteit en met die prijs in gedachten moet ik tot de conclusie komen dat de G213 Prodigy eigenlijk helemaal geen slecht product is. Oké, de LED's hadden absoluut feller mogen zijn. Met een muis uit dezelfde lijn ernaast zien de toetsen er verwassen uit. Wanneer het om de gaming ervaring gaat, dan is dit niet het belangrijkste argument. Voor een membraan toetsenbord presteert de G213 Prodigy echt enorm goed. Bovendien is het toetsenbord relatief stil. Wij hebben het idee dat dit het beste is dat je onder de €100 zal vinden.

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
80

Over Arjan Olsder

Arjan kennen we van GadgetGear.nl, maar tikt ook graag een stukje mee aan Entert1.

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*