Home / PC & Consoles / PC / Review: Just Cause 3 (PS4)

Review: Just Cause 3 (PS4)

>BOOM! Zei ik boom? Dan zeg ik het nogmaals. Deze Just Cause is dat en nog veel meer. Helemaal over de top en dat is helemaal prima! Avalanche en Square Enix hebben een prachtig resultaat geleverd dat deze franchise weer een niveau hoger tilt.

Rico Rodriguez, onze topman als het gaat om het subtiel verwijderen van dictators van hun macht over een land. Nouja, laat dat subtiele er maar van af! Dit maal is het na zijn werk ook persoonlijk. Rico Rodriguez moet namelijk zijn eigen land gaan bevrijden van de dictator General Sebastiano Di Ravello. Om alles nog beter en interessanter te maken heeft de dictator de beschikking over Bavarium. Een zeer zeldzaam materiaal dat alleen in Medici te vinden is. Bavarium kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden, energie, als wapen of verdediging. Dit maakt de lekker onrealistische franchise nog gekker! En natuurlijk alleen voor meer vermaak.

In ieder geval, het is aan jou de taak om met behulp van oude vrienden een einde te maken aan General Sebastiano Di Ravello, en Medici voor eens en voor altijd een vrij land te laten zijn.

Gameplay

Wie bekend is met de vorige delen van Just Cause weet ongeveer wat hij kan verwachten. Veel klooien met je grappling hook om snel van je plek te komen, om vijanden aan elkaar te koppelen, om standbeelden omlaag te trekken, om je parachute te voorzien van vaart en meer. De grappling is wel verbeterd vind ik. En je kunt hem nu ook gebruiken om weer wat lift te creëren met je wingsuit. Dit is wel wat tricky maar het kan zeker! Verder gebruik je de grappling hook om op gebouwen te komen, snel met parachute weg te komen of op voertuigen te komen. Kortom, lekker dynamisch en flexibel!

12363052_735538966576046_4388974896596360200_o

De map zelf is duidelijk. Je ziet in 1 opslag wat vrij is (blauw) en wat nog in handen is van de dictator (rood). Wel jammer is dat je niet ziet bij een challenge hoeveel gears je al hebt gewonnen of dat je hem überhaubt nog niet gedaan hebt. Hiervoor moet je toch echt over het evenement scrollen.

12375325_735538969909379_8807378333107163252_o

De gevechten dan. Lekker knallen, sommige vijanden gaan snel neer, de anderen wat minder snel door hun bodyarmor. Zelf kun je redelijk wat hebben alleen heb je wel even tijd nodig om tot vol leven te komen. Je hebt geen levensbalk maar wanneer je scherm rood en vervolgens wit wordt weet je dat de dood nabij is! Je kunt van grote hoogten springen zonder enige problemen. Natuurlijk heeft zelfs dit spel wel een valgrens maar deze ligt wel lekker hoog zodat je je geen zorgen hoeft te maken als je eerder van je parachute af wilt. Goed gedaan dus door Avalanche om daar gewoon de natuurwetten even lekker aan de kant te schuiven. Deze oplossing maakt de game een stuk praktischer en leuker.

Waar je veelal mee bezig bent is het bevrijden van dorpen en het opblazen van militaire basissen. De dorpen bevrijd je door speakers, standbeelden, billboards en het politiebureau te bevrijden/vernietigen. Redelijk eenvoudig en dit zorgt ervoor dat je een fast travelpunt hebt en een garage waar je civiele voertuigen heen kunt brengen om in te leveren. Dan kun je voortaan dit voertuig bestellen bij onze oude CIA vriend Tom Sheldon die een soort bol.com runt op het eiland. Kies wat uit de catalogus en het komt via staaljager naar je toe in een zeecontainer die vervolgens openspringt en je bestelling met allemaal slingers tentoonstelt. Zit daar logica in? Nee totaal niet en daarom wederom een prachtige zet van de makers!

De militaire basissen zijn wel wat lastiger. Je hebt vaak te maken met Sam’s, luchtafweergeschut dat redelijk acuraat is. Dan de vele troepen op de grond met tanks en turrets. Doel is om alle installaties op te blazen zoals, radars, brandstoftanks, transformators enz. Fijne is wel dat hoe meer je er vernietigd hoe beter op de map te zien is waar de overgebleven doelen zijn. Wanneer de basis in puin ligt nemen de rebellen het over en hoor je al snel een ingelast radiobericht met een een of andere smoes waarom de installatie ontmanteld/vernietigd is. Best leuk om te horen dat een basis weggevaagd is omdat het het uitzicht belemmerde of er een rattenplaag heerste. Al met al kan het wel een beetje eentonig worden om basis na basis te veroveren en dorp na dorp.

Wel jammer dat je geen map/rader hebt in een hoek. Hierdoor moet ik wel onnodig vaak de menu’s induiken. Dit is wel jammer. Wat wel weer leuk is zijn de collectibles. Je kunt tapes vinden van de dictator en daarmee nemen ze je mee op reis naar zijn tijd als gewone soldaat en zijn standvastigheid om hogerop te komen. Zo zien we ook wel een andere kant van Di Ravello. Verder kun je ook nog vintage parts vinden om wapens bij elkaar te verzamelen, Rebel Shrines voor fast travell en Daredevil jumps om dikke voertuigen te unlocken.

Upgrades

Je kunt je upgrades halen op diverse gebieden zoals: explosieven, wingsuit, voor land-lucht en zeevoertuigen enz. Je kunt gears halen die je  in de upgrades kunt stoppen. Dit is niet permament dus experimenteer gerust met verschillende setups. De gears zijn wel specifiek voor de taak die je doet. De wingsuit challenge hieronder kun je dan ook alleen gebruiken om in die wingsuit tree te stoppen enz. Dit is op zich best leuk. Wanneer je een gebied vrijspeelt komen er 1 á 2 challenges vrij die je kunt spelen.

12339544_735538963242713_9194432700511260271_o

Graphics

Een lust voor het oog. De zon schittert mooi op de zee, de golven zijn prima gemaakt. Op het land is er vegetatie genoeg dat meer is dan alleen een visuele representatie van een boom. Wanneer je door de takken zweeft voel je gewoon dat je wordt gehinderd door het blad. De auto’s zien er ook prima uit evenals de rest van de game eigenlijk. Voor zo’n grote game ziet alles er meer dan prima uit. Er is veel zorg besteed dat alles er even goed uitziet. Vooral aan Rico zie je dat er veel gesleuteld is. Alle onderdelen bewegen goed mee, zowel tijdens het vliegen als rennen. Nog even terug gaande op de zee. Wat wel jammer is dat de golven letterlijk door de boot heen komen.

Geluid

Ik denk dat ze velen verschillende explosies hebben vastgelegd. Want als je echt lekker bezig bent vliegen deze je namelijk om de oren evenals de kogels. Alles is prima opgenomen en ikzelf heb geen rare dingen gehoord. Meer dan prima dus!

BOOM! Zei ik boom? Dan zeg ik het nogmaals. Deze Just Cause is dat en nog veel meer. Helemaal over de top en dat is helemaal prima! Avalanche en Square Enix hebben een prachtig resultaat geleverd dat deze franchise weer een niveau hoger tilt. Rico Rodriguez, onze topman als het gaat om het subtiel verwijderen van dictators van hun macht over een land. Nouja, laat dat subtiele er maar van af! Dit maal is het na zijn werk ook persoonlijk. Rico Rodriguez moet namelijk zijn eigen land gaan bevrijden van de dictator General Sebastiano Di Ravello. Om alles nog beter en interessanter te…

Overzicht Reviews

verhaal - 73%
Gameplay - 75%
graphics - 85%
geluid - 75%

77%

Eindscore

Opsomming: Een mooie toevoeging aan de Just Cause series. De game heeft net wat meer diepgang dan zijn voorganger en dat is altijd welkom. De game neemt zichzelf niet zo serieus met de ontploffingen en de hoogtes die Rico aankan en dat is een dikke plus. Plezier, chaos en snoep voor het oog, daar gaat deze game om! Wees creatief met je grappling hook en veel plezier! De gameplay is spectaculair maar kan op een gegeven moment wel een beetje eentonig worden. De missies zijn leuk en geven een klein kijkje in Rico. De upgrades zijn een welkome aanvulling om je speelstijl enigszins te customizen. Dus zeker een mooi cadeau voor onder de kerstboom!

Gebruikersbeoordeling: 4.73 ( 2 Stemmen)
77

Over Kevin Krechting

Al een tijdje hoofdredacteur van deze site, maar daarnaast schrijf ik toch ook nog graag wat voor gadgetgear.nl. Je moet je interesses wel breed houden natuurlijk. Mijn expertise ligt in het reviewen van games en gamehardware. De platforms waar ik op game zijn de Playstation 3 & 4 en de PC. Daarnaast ben ik ook bezig met mobile gaming. U zult me dan ook veel binnen deze categorieën vinden op Entert1!

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*