Home / PC & Consoles / PC / Review: Football Manager 2015 (PC)

Review: Football Manager 2015 (PC)

>Was jij een te slechte voetballer om de onbetwiste aanvoerder van het elftal te zijn? Dan is het nu tijd om wraak te nemen. In Football Manager 2015 is de hele club aangewezen op jouw leiderschapskwaliteiten. FM15 brengt de ware topmanager in je naar boven!

Okay, okay, dit krijg je als je een rooky  zoals ik los laat gaan op de nieuwe Football Manager 2015. Als oudspeler van managergames vond ik deze spellen altijd erg interessant, vooral toen de opties nog te overzien waren. Toen de opties toenamen, en je eerst een boekwerk nodig had om de mogelijkheden te begrijpen, ben ik er mee gestopt. Te ingewikkeld. Anno 2014 heb ik mij toch laten overtuigen om FM15 een nieuwe kans te geven. Ik ben benieuwd. En kritisch.

Steam
Om FM15 te starten heb ik eerst een Steam account nodig. Dat is al lastig. In de tijd dat ik Sonic The Hedgehog op mijn Sega 16 bit speelde was dit nog niet nodig. Nu heb ik deze in een ver, ver verleden ooit een account aangemaakt, en gebruikersnaam en wachtwoord kloppen nog. Zodoende  Sega’s nieuwste Football Manager kunnen activeren. Tijd voor mijn eerste FM ervaring in jaren.

Beginneling
De start is veelbelovend. Ik kan gewoon kiezen uit 3 opties. Beginner modus (uitgebreide uitleg), expert modus (alleen nieuwe opties) en de superhero “ik ben een vervend FM speler” modus, waarin niets uitgelegd wordt. Logischerwijs kies ik voor optie 1. Voordat mijn carrière daadwerkelijk begint, mag ik nog kiezen of ik de uitgebreide simulatie wil spelen, of de classic versie. Ik denk dat ik de uitgebreide versie pas ga spelen als ik classic onder de knie heb.
AFC Telford, uitkomend in de Vanarama Conference  wordt mijn club. Met als doelstelling handhaving in het eerste seizoen. Natuurlijk wil ik met AFC Telford uiteindelijk de Champions League winnen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Opties
Wanneer ik de competitie begin, ziet het zwart voor mijn ogen van de gegevens, en opties om op te klikken. Een inbox, tactieken, clubgegevens, training, scouting, financiën, enzovoorts. Met zoveel gegevens en opties voor mijn neus neig ik ernaar Football Manager 2015 direct weer af te sluiten. Gelukkig zie ik wat vragentekentjes staan. Deze blijken mij te helpen met een uitleg over het spel. Ik besluit niet af te haken, maar de informatie achter de vraagtekens te lezen. Dit helpt en na een avondje lezen en langzaam spelen, heb ik de meeste opties onder de knie. Zo heb ik 3 spelers gekocht voor een habbekrats, heb ik de media te woord gestaan en ondertussen 3 gespeeld, 1 punt. Dat is niet best. Ik ben duidelijk op zoek naar een goede opstelling met de matige spelers van AFC Telford. En als ik de opstelling bepaald heb, blijk ik nog een scala aan teamopties te hebben. Maar ook de individuele spelers kan ik vele, vele opdracht meegeven. Wederom 100.000 knoppen om in te drukken. Wederom de studie er maar eens op los laten. Gelukkig wordt elke button goed uitgelegd wanneer ik mijn muis er op plaats. Briljant, zeker voor een beginneling zoals ik.Football manager 2015Basis

Als een gerenommeerde coach besluit ik defensieve zekerheid in te bouwen. Dat is de basis. Tactiek aanpassen, de juiste spelers op de juiste posities plaatsen en de competitie in.  Ook dit oogt in eerste instantie erg ingewikkeld, maar is met behulp van de vraagtekens redelijk goed te doen. Het kost, zeker in het begin, tijd en vooral geduld om de instellingen naar wens in te voeren. Wanneer ik eindelijk mijn nieuwe strijdplan heb bepaald, kijk ik uit naar de wedstrijd. Want dit is toch het leukste gedeelte van FM15. De wedstrijd zelf. Deze is namelijk in 3D te volgen op je computer. Erg leuk om te kijken, geen supersnelle briljante aanvallen van AFC Telford, maar geklungel en spanning alom. Bij een schot veer ik op, bij een gemiste grote kans zit ik achter mijn PC te vloeken.
Helaas verlies ik de wedstrijd dankzij een eigen doelpunt. Hoe is het mogelijk.  De weg naar de Cup met de grote oren zal een lange, hele lange weg zijn.

Toch demotiveert de nederlaag mij niet. Juist de vele verschillende aspecten en opties binnen het spel geven je de mogelijkheid om het heft daadwerkelijk zelf in handen te nemen. Eerlijk gezegd werken de vele opties behoorlijk motiverend. Naarmate ik langer op mijn eerste overwinning moet wachten komen de creatieve ideeën in sneltreinvaart opzetten. Ik krijg steeds meer lol in het spelen van FM15.Football Manager 2015

Verslavend
De ervaren FM speler zal alle opties waarschijnlijk sneller onder de knie krijgen dan ik. De valkuil van het arsenaal aan mogelijkheden is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hierdoor zullen nieuwe spelers van het spel sneller afhaken. Wanneer je de tijd neemt om het spel te begrijpen, is FM15 een verschrikkelijk verslavend spel, lekker om te spelen en met genoeg opties om je team aan te passen, spelers te scouten, sterren te trainen en uiteindelijk de competitie te winnen. Voor mij is het belangrijk om de basis onder de knie te krijgen, waarbij het vooral voor nieuwe gamers belangrijk is je niet af te laten schrikken door de vele mogelijkheden. De vraagtekentjes helpen je op weg, waarna je daarna aangewezen zult zijn op je eigen management skills. Ik vind het spel verslavend en kan niet wachten om vanavond mijn volgende speler aan te gaan kopen en de jeugd te trainer. Op naar de ultieme overwinning in de Champions League.

Football

Graphics
Verwacht van FM15 geen fantastische graphics en herkenbare close ups van de spelers op het veld. Het gaat in dit spel om de cijfers, diagrammen en spelergegevens, niet om degraphics. Toch scoort FM15 een hele dikke voldoende voor de weergave van de wedstrijden. Deze zijn erg leuk om te kijken, zeker wanneer je instelt dat je alleen de hoogtepunten van de wedstrijd wilt zien. Net als in het echte leven is de samenvatting van Studio Sport vaak beter is dan de hele wedstrijd bij Foxsports.

Tel daarbij op dat de stations er mooi uitzien en het publiek de banken vult naarmate je een hogere divisie bereikt.

Football manager 2015

Geluid
Wat tijdens de wedstrijd opvalt is dat het publiek redelijk consequent is in het uitjouwen vantwee van mijn spelers. Dat is op zich wel grappig, maar mooie supportersliederen hoor ik nog niet. De eerlijkheid biedt mij ook wel te vertellen dat ik de songs van AFC Telford niet ken, dus mogelijk zingt men 90 minuten lang door. Het is ook eigenlijk niet zo heel belangrijk  dat het geluid niet perfect is, zolang je scoort juicht het publiek. Scoren dus.

Was jij een te slechte voetballer om de onbetwiste aanvoerder van het elftal te zijn? Dan is het nu tijd om wraak te nemen. In Football Manager 2015 is de hele club aangewezen op jouw leiderschapskwaliteiten. FM15 brengt de ware topmanager in je naar boven! Okay, okay, dit krijg je als je een rooky  zoals ik los laat gaan op de nieuwe Football Manager 2015. Als oudspeler van managergames vond ik deze spellen altijd erg interessant, vooral toen de opties nog te overzien waren. Toen de opties toenamen, en je eerst een boekwerk nodig had om de mogelijkheden te begrijpen,…

Overzicht Reviews

Menu’s
Gameplay
Graphics
Geluid

Eindscore

Gebruikersbeoordeling: Wees de eerste!
76

Over Kevin Krechting

Al een tijdje hoofdredacteur van deze site, maar daarnaast schrijf ik toch ook nog graag wat voor gadgetgear.nl. Je moet je interesses wel breed houden natuurlijk. Mijn expertise ligt in het reviewen van games en gamehardware. De platforms waar ik op game zijn de Playstation 3 & 4 en de PC. Daarnaast ben ik ook bezig met mobile gaming. U zult me dan ook veel binnen deze categorieën vinden op Entert1!

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*