Home / Handheld & Mobile / Android / Alles over Clash of Clans tips, cheats en hacks

Alles over Clash of Clans tips, cheats en hacks

>Clash of Clans is een populaire strategy game die ergens tussen de RTS en turn-based zwerft. Het laten opgroeien van jouw clan doet een beetje aan titels als Farmville en Hay Day denken zonder dat je alleen maar met de bloemetjes en bijtjes bezig bent. Uiteindelijk moet er natuurlijk ook een beetje gevochten worden en wij leggen je graag uit hoe je het beste door deze game heen komt.

Eerst even downloaden

Heb je Clash of Clans van ontwikkelaar SuperCell nog niet? Download hem dan eerst op iTunes of Google Play. Het spel is op beiden gratis. Versies voor PC, Mac zijn er helaas nog niet. Of die wel gaan komen is nog onbekend.

Het doel van Clash of Clans

Het doel van Clash of Clans is dat je natuurlijk de meest beruchte speler ter wereld gaat worden en dat jouw dorp dan ook alles bevat wat je in de game kunt krijgen. De grootste gebouwen, de sterkste strijders en de stevigste muren. Succes!

Optimaal starten

Wanneer je start, krijg je meteen een schild om jouw dorp. Een schild voorkomt dat andere spelers jou aan kunnen vallen. Je startschild geeft drie dagen bescherming. Hoe kun je hier optimaal gebruik van maken?

Bouwen en groeien

Omdat niemand je aan zal vallen in de drie dagen die je krijgt, zou ik me de eerste twee dagen helemaal geen zorgen maken over de beveiliging van jouw dorp. Tenzij je natuurlijk overmoedig bent en op dat één met een veel te zwak leger online gevechten gaat starten…

Clash-of-Clans-Aanvallen

Je start met één bouwkeet voor een bouwvakker, maar kunt vrijwel meteen een tweede bouwen. Ideaal. Een derde kost je 500 kristallen. Die kristallen kun je met echte euro’s kopen, of heel langzaam in het spel verdienen. Heb je geduld genoeg, koop die groene edelstenen dan niet, maar wacht gewoon tot je er voldoende hebt. Bedenk je dat de ontwikkelaar zijn best doet om ook wat te verdienen zodat daar salarissen kunnen worden betaald ;-).

Begin dus meteen met het bouwen van mijnen en elixer pompen. Goud en Elixer zijn de twee grondstoffen waar het allemaal om draait. Zonder deze grondstoffen komt jouw dorp niet van de grond, maar kun je ook geen troepen produceren. Omdat de opslagcapaciteit van de mijnen en pompen beperkt is, moet je ook goudkluizen en elixertanks bouwen. Door deze tijdig te upgraden, heb je er niet heel veel nodig. Bedenk je namelijk wel dat de meeste aanvallen op deze voorraden gericht zullen zijn. Als je van beiden twee op de kaart hebt staan, moet je er wel uitkomen.

Wil je ondertussen toch gevechten starten, kun je dat offline doen. Door bij aanvallen rechts een trollenkamp aan te vallen, blijft jouw schild behouden. Het laat je ook oefenen om met jouw troepen door verschillende typen van kampen heen te breken. Handig!

Dag 3, start de ideale verdediging

Op de derde dag wordt het interessant om je verdediging op te bouwen. Aan het einde van de dag vervalt jouw schild en dan duurt het niet lang voordat de eerste tegenspeler probeert jouw buit in te nemen.

Het is handig om jouw voorraden in het midden van het kamp te plaatsen en knal er dan meteen een muur omheen. De muur kun je upgraden. Doe dit zo snel mogelijk. Wanneer een tegenspeler een Muurbreker op een houten muur afstuurt, zit er meteen een gat in. Voor 1.000 munten per muur, kun je deze upgraden naar steen en van daaruit kun je de boel nog sterker maken. Een stenen muur is echt de basis voor een goede verdediging.

Knal om jouw muur meteen je geschut neer en daaromheen alle andere gebouwen. Ja, de kans dat de vijand die gebouwen snel gaat slopen is enorm, maar dat is niet erg. Terwijl vijandelijke troepen aan het slopen zijn, zal jouw geschut ze onder vuur nemen. Dit geeft je meer tijd en kansen om het aanvallende leger te overwinnen.

Clash-of-Clans-Verdediging

Op de bovenstaande screenshot zie je een mooi startmodel van een level 5 speler. Je ziet dat om de voorraden een binnenmuur staat met een losse muur om het geschut en stadhuis. Waar de binnenmuur aan de buitenkant van het dorp grenst, is hij al bezig met het verzwaren van de muren. Zou het één grote muur zijn, zou het breken van de muur op een enkele plek, meteen het hele kamp blootleggen. Jouw vijanden hebben maar kort de tijd om hun aanval te plegen, dus probeer het allemaal zo lastig mogelijk te maken.

Verslagen

Maar wat als jouw verdediging faalt? Dat zal regelmatig voorkomen. Je krijgt dan weer een schild van maximaal 16 uur om je kamp heen. Dit schild zorgt ervoor dat je de boel kunt herstellen. Herstellen is niet heel veel meer werk dan gewoon inloggen op de game. Daarna heb je nog ruim de tijd om je verdediging aan te passen. Het spel laat je namelijk herhalingen van de aanval zien zodat je hiervan kunt leren. Handig!

Carrière maken

Carrière maken in Clash of Clans doe je door trofeeën te winnen. Deze verzamelen andere spelers in hun stadhuis. Ja, jij ook, dus zorg uiteindelijk dat ook jouw stadhuis veilig is. Naarmate je meer trofeeën wint, groeit jouw status enorm. Om in de bronzen divisie te komen heb je er 400 nodig. De kampioensklasse bezit 3.200 trofeeën.

Clash-of-Clans-Levels

Naarmate je meer trofeeën wint, zal het spel je ook tegenover moeilijkere tegenstanders plaatsen. Met alleen oorlogvoeren win je het dus niet. Jouw dorp moet blijven groeien.

Door je stadhuis van upgrades te voorzien krijg je meer bouwmogelijkheden. Daarnaast kun je op het gegevenmoment de barbarenkoning en boogschutterskoningin bouwen. Deze kunnen niet alleen anderen aanvallen, maar ook jouw dorp beschermen. Handig!

Troepenmacht opbouwen

In de kazerne is het mogelijk om alle basistroepen te produceren. In het begin heb je eigenlijk maar één kazerne nodig. Verspil dus niet teveel grondstoffen.

Troepen die je traint, worden gehuisvest in het trainingskamp. Deze heeft een bepaalde capaciteit, bijvoorbeeld 25. Een simpele barbaar neemt 1 huisvestingspunt in. Daar kun je er dus 25 van maken, maar daar win je al snel geen oorlogen meer mee. Een reus is ook heel interessant, maar die heeft 5 huisvestingsplekken nodig terwijl een muurbreker er twee moet hebben.

Je gaat dus al snel naar een tweede kamp en denk eraan om ze te upgraden zodat ze meer huisvestingspunten bevatten.

Ook de troepen kunnen van upgrades worden voorzien. Dit geeft ze meer slagkracht, maar ook betere schilden. Hiervoor moet je bijvoorbeeld een laboratorium bouwen. Een eerste upgrade kost al snel 50.000 aan elixer, maar dat is het wel waard.

Naast een laboratorium kun je ook een spreukenfabriek bouwen. Behalve het verrichten van onderzoek naar de versterking van je troepen, doen deze verder weinig.

Duistere krachten

Ben je ver gevorderd, kun je ook duister elixer oppompen met speciale pompen. Deze moeten ook in speciale vaten. Door een duistere kazerne op te bouwen, kun je duistere troepen trainen en die zijn wel heel veel sterker.

Meer gratis edelstenen krijgen

Hoewel je edelstenen kunt kopen, zijn er andere manieren om gratis aan edelstenen te komen. Om je dorp staan vele bomen, stenen, bloemen en ander ongewenst spul. Slopen die hap! Het kost je wat goud en elixer, maar zo nu en dan krijg je er gratis edelstenen voor terug. Dit aantal loopt vlot op.

Zo nu en dan staat er ook een grote pot met edelstenen in je speelveld. Met bijbehorend regenboogje. Een prachtig gezicht en zeer waarschijnlijk is het de moeite waard om jouw bouwvakker van zijn werk te halen om de pot op te ruimen. Dan heb je maar zo 25 extra edelstenen in je zak.

Voordelen van een clan

Om bij een clan te komen, moet je het clankasteel opbouwen. Dit kost je 40.000 goudstukken en heel wat uurtjes werk.

Het voordeel van een clan, is dat je elkaar kunt versterken door bijvoorbeeld troepen naar elkaar te sturen. Daarnaast kun je onderling tactieken bespreken. Daar worden alle spelers sterker van.

Clash of Clans Cheats

Echt cheaten in Clash of Clans lijkt onmogelijk. Zo nu en dan is er een bug in het spel die misbruik toelaat. Ontwikkelaar SuperCell komt dan al snel met updates voor de game. Doordat alles online is, kan SuperCell bepaalde acties terugdraaien. Wil je als eerste op de hoogte zijn van bugs die te misbruiken zijn om snel te groeien in de game, is het handig om de fora van Clash of Clans in de gaten te houden.

Clash of Clans Hacks

We zien dat er veel gezocht wordt naar hacks voor Clash of Clans. Er zijn veel sites die beweren dat ze goede hacks hebben om bijvoorbeeld edelstenen aan jouw account toe te voegen. Omdat Clash of Clans een online transactiesysteem bevat, zijn dit soort fraudes (de edelstenen zijn een virtuele munteenheid, dus dan noem je dat zo) vlot op te sporen. Als het al mogelijk is om het systeem te manipuleren.

Wat doen de vele hacks dan? Clash of Clans hacks zijn vooral populair onder hackers e.d. om virussen te verspreiden. Wees dus extreem voorzichtig en check eerst in Google of er grote groepen gebruikers zijn die bevestigen dat iets werkt.

Over Arjan Olsder

Arjan kennen we van GadgetGear.nl, maar tikt ook graag een stukje mee aan Entert1.

32 reacties

 1. Ik ben per ongeluk uit een clan gezet en ze willen me er terug in (en ikzelf ook). Ik krijg echter bericht dat dit niet kan, omdat ik er uit gezet ben. Is er een mogelijkheid om er toch terug in te komen?

 2. Ik wil gratis edelstenen hoe kan ik die krijgen

 3. Onze leider heeft per ongeluk een co gepromoveerd, waardoor hij zelf als leider gedegradeerd is. Kan dit recht gezet worden. De leider die zo veel werk in zijn clan gestoken heeft, is er kapot van.

 4. kent iemand een goede site voor edelstenen?

 5. Hallo,

  echte edelstenen ‘hack’ sites bestaan niet zoals er al gezegd wordt, je krijgt er virussen van. wat je wel kan doen is een gift card app downloaden. dan moet je apps downloaden voor punten en die punten kun je gebruiken om bijvoorbeeld een play store card te kopen, dit duurt dan wel wat langer, maar het is het waard. 2 voorbeelden zijn Freemyapps en Free gift cards.

 6. ik wil goud en elixir cheatten. hoe moet dat?

  • Dat zit er gewoon niet in @naut. Alles wordt online bijgehouden op de servers van SuperCel. Daar kijken ze ook naar ‘vreemde’ opbouw van waarde op de verschillende accounts. Zou je cheaten, komen ze daar snel genoeg achter en ben je met een beetje pech jouw account kwijt.

  • hoi Naut,

   Ik zou niet beginnen met cheaten heb ik zelf ook nooit gedaan en tenslotte is het veel leuker om een dorp zelf op te bouwen ik zit nu in level 72 en heb nog nooit iets gekocht of gecheat en je kan er alleen maar problemen mee krijgen als je doet cheaten. Dus mijn advies is niet doen:)

 7. Zal ik mij boogschutter toren van level 4 naar 5 afmaken voor 40 edelstenen

  Of wachten?
  Nog een vraag!
  Willen jullie mischien in mijn clan komen?
  Hij heet: bright nl
  Embleem is oranje en wit
  Clan level 1

 8. Er staan leden in onze clan die al heel lang lid zijn, maar in de clan niet actief zijn. Er kunnen geen nieuwe leden in de clan meer worden geaccepteerd (50) en de niet actieve leden zijn co leiders en kunnen niet verwijderd worden. Weet iemand hoe wij deze wel kunnen verwijderen?

  • Kevin Krechting

   Hallo Wassim,

   Een logische vraag omdat er voor vele games wel cheats of hacks bestaan. Voor online spellen echter niet omdat dit oneerlijke concurrentie oplevert. Naar ons weten kun je dit spel niet hacken zonder dat de makers er achter komen.
   Ik hoop hiermee je vraag te hebben beantwoord. 😉

 9. vals spel wordt door supercell gespeeld, had een schild voor een week gekocht i.v.m. examens begon al met 1 uur minder vervolgens elke dag 1 uur in de min, dit gemeld ik moest maar screenshots opsturen.
  oplichters zijn het bij supercell.

 10. Hoelang blijft ijstovenaar in clash of clans

 11. Ik heb een nieuwe thuisdorp gebouwd, na het bouwen heb ik dit opgeslagen.
  Tenminste dat dacht ik. Als ik nu naar mijn oorlogsdorp ga en gelijk weer terug naar mijn thuisdorp dan staat ineens alles doorelkaar!!!
  Hoe kan dit, en wat doen ik verkeerd?

 12. Edelstenen goud en elixir plebs

Reageren

Jouw e-mail adres zetten we niet online.Verplichte velden zijn gemarkeerd *

*